Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-12-10

En julgran som lever och sjunger!

Har ni en julgran direkt från storskogen? Eller har ni en konstgjord som inte släpper några barr? Själv har jag sett och hört en levande sjungande julgran. Men då har jag måst resa till Filadelfiakyrkan i Stockholm. Det har jag gjort tre år i följd och det har varit värt besväret.

Föreställningen är lika fängslande för både barn och gamlingar. Annars skulle ju inte jag gamla gubben men med julens barnasinne kvar ha, för att tala fotbollsspråk, gjort hattrick.

Den levande sjungande julgranen gjorde i år sin femtonde säsong. Det är en vacker jultradition i den stora kyrkan, ett vågat bygge en gång i tiden som Lewi Pethrus stod bakom. Hela fonden byggs upp med alla de utensilier som hör ett riktigt jullandskap till.

Förutom de sex föreställningarna och en generalrepetition öppnas också för skolelever och sammanlagt är de ca 150 personerna på scenen (varav 65 barn) i verksamhet vid 13 tillfällen. Hela detta enorma etablissemang sätter omkring 250 personer i funktion och det är enbart församlingsmedlemmar som arbetar helt ideellt. En storslagen satsning.

Detta gör att stora summor kan avsättas för behövande i olika delar av världen. Förra året t ex samlades in 450 000 kronor för att hjälpa undernärda barn och deras familjer i Kongo. I år går överskkottet till hjälparbete för barn och mammor i Indien. Summan var inte klar när jag talade med Madeleine Alfvén, som håller trådarna i allt som rör julgranen.

De som en gång "planterade" den levande sjungande julgranen i Filadelfiakyrkan var musikerparet Gunbritt och Lars-Erik Holgersson, som fått idén från Amerika.

Hur många har då sett och fascinerats av den sjungande julgranen i år?

– I genomsnitt kan vi säga att varje föreställning samlat 1 500 personer och multiplicerat med 13 så blir det 19 500 personer, säger Madeleine Alfvén.

Och här kan vi faktiskt traverstera Dalkarlssången att "vem den granen en gång sett, han vill den se igen".

Vad ryms då i den halvannan timme fängslande föreställning som presenteras av församlingens egna medlemmar, både barn och vuxna? Ja, det är förstås traditionella julsånger som dominerar budskapet. Där kan småttingar i publiken trollbindas av kända danslekar, pepparkaksgubbar och mycket annat som hör julen till och som lever kvar generation efter generation. Så nog får de små sitt lystmäte.

Och vem, ung eller gammal, känner inte till när Josef och Maria kommer till Betlehem och Marias tid är inne? Men de möts av hälsningen "inget rum". Jo då, ett stall, och där står hästen och fåren och Maria går in och bakom skärmen föder hon sitt barn, kommer ut med knytet i famnen, en livs levande varelse, en tvåmånaders baby som både sprattlar och skriker.

Regin är så professionell så allt blir oerhört levande. När änglahären står sjungande på podiet kommer en ängel nersvävande från himlen och ger verklighet åt fantasin. Scenerna växlar, men i allt är det julevangeliet som genomsyrar och det garanterar liv och griper tag, stundom till tårar lockande.

Nämnas skall att den skriftlärde, som bl a proklamerade julbudskapet att "en Frälsare är född", är Hudiksvallspojken Stefan Claar, pastor i församlingen.

Den föreställning vi såg spelades in av TV Inter. Förhoppningsvis kommer den på rutan. Men ändå kan den inte mätas med att se den i salongen!

Dagens korn

Bättre att tända ett ljus
än att förbanna mörkret.

Konfucius

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster