Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-12-17

Värnpliktsnytt gick ut från Kuriren

Svenska Journalistförbundet har en facktidning och den har det förunderliga (!) namnet Journalisten. Även som pensionär njuter man förmånen att hämta den i brevlådan så man kan se vad som händer och sker bland topparna i skrået.

Nu körs i tidningen en serie under temat "Plantskolan" och där kan man få läsa om att det finns ett antal mediearbetsplatser där många mediala stjärnor passerat revy. Journalisten ska nu titta närmare på dessa plantskolor och härförliden behandlades tidningen Värnpliktsnytt. Det ligger så till att det är få tidningar i landet som haft så många kända medarbetare som Värnpliktsnytt. Jorunalisten Paul Frigyes berättar en del.

Tidningen gav ut sitt första nummer 1971. Låt oss plocka några namn ur den digra floran medarbetare. Icke helt obekant är väl Erik Fichtelius, som var på Värnpliktsnytt på tidigt 70-tal. Han framhåller att på den tidningen fick man ta eget ansvar och jobba under stor frihet. Arbetssättet var oerhört nyttigt bekänner han, som med tiden blivit välkänd i TV-rutan.

Tidningen ansågs tidvis för kontroversiell och motarbetades av höga militärer. En moderat riksdagsman krävde bland annat på 70-talet att den skulle läggas ner för att den ansågs för uppviglande.

Frigyes menar också att Värnpliktsnytt "varit de riviga grabbarnas spelplan". Journalister som vi i dag känner väl till har fostrats på tidningen under värnplikten. Vi kan nämna bara Lennart Persson, Lars Adaktusson, Staffan Dopping, Erik Blix, Stefan Mehr, John Chrispinson, Steffo Törnqvist, Håkan Matson och Otto Sjöberg.

Nu hör det till saken att under en följd av år trycktes Värnpliktsnytt på Hälsinge Kuriren i Söderhamn. Då var grabbar – journalister uppe i Söderhamn under några dagar och gjorde färdigt tidningen innan pressarna skulle sno. Så det är ju mycket möjligt att ovan nämnda killar trampade golvet nere i sätteriet och beblandade sig med hälsingefolket.

Vem och vilka som var här kan jag inte säga, men hade man då vetat att det var blivande storjournalister som strök omkring på Kuriren så hade man väl kikat litet närmare på dem.

Det var inte bara grabbar på Värnpliktsnytt, utan första kvinnliga medarbetaren var Liza Marklund, krönikör i slutet av 80-talet.

Jo, en av journalisterna lärde jag känna. Det var Jönsson, stockholmare, men han tycktes trivas så bra i Söderhamn, så efter avslutad värnplikt blev han kvar på Kuriren under några år. Han var främst nattredaktör och redigerare, en baddare till sådan. Han lade inte pannan i veck i långa funderingar, utan det bara svischade till och så var saken klar.

Det hade varit en större tågolycka med svåra skador. Jag var utskickad och när raderna sedan växte fram på skrivmaskinen så var han där och rev av några rader i sänder, redigerade och ritade och satte "stumparna" på plats. Det gick som på lek.

Jönsson var gift, mycket gift. Ofta hände det att frugan skulle iväg och då ringde hon efter herr Jönsson. Han skulle hem och ta hand om sina barn. Jönsson lade ifrån sig verktygen, försvann på cykeln någon timme och kom tillbaka hiande. Satte igång med skisser och ritningar och mätverktyg där han hade slutat och så flöt alltihopa perfekt.

En av dem som lärde journalistik vårdar ett uttryck från en lärare: "Det är ingen konst att vara uttömmande på FEM manusark. Men att vara uttömmande på ETT manusark - det är stor konst!"

Det där låter faktiskt som militär disciplin. Man känner sig träffad!

Dagens korn

Framgångsrika elever
vill gärna ha betyg.
För de svaga är det
en annan femma.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster