Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-12-24

Firar vi en god jul?

En kvinnlig chefredaktör för Sändaren påminde om barndomens jul med följande ord: "Till hög, till låg, till rik, till arm, kom helga julefrid. Det sjöng min pappa varje jul när jag var barn och jag kände hur julstämningen pirrade i kroppen där jag satt och lyssnade omgiven av släktingar och julgodis. Jag oroade mig varken för rik eller arm vid den tiden. Först långt senare har jag insett hur tacksam jag kan vara över att få vara en av dem som nås av helga julefrid", vittnar den kvinnliga chefredaktören.

Någon chefredaktör har jag aldrig varit, men man kan ju ha julminnen i alla fall. Och ett av dem ligger i linje med ovan citerade. Pappas julsång. Sedan före skolåldern minns jag hur pappa på julmorgonen klockan tre steg upp och strövade omkring och sjöng för full hals J.O.Wallins julpsalm "Var hälsad".

Den traditionen höll i sig i många år, så länge han orkade ta ton. Och med lite fantasi kan jag än dra mig till minnes hur man väntade att alla verserna skulle vara avklarade och orden "nöjda, höjda över tiden, och i friden av hans rike en gång varda honom like", satte punkt. Även om det kan tyckas vara störande för en lilleplutt som helst ville drömma om alla julklapparna, så var det något man väntade på. En barndomsjul utan att väckas av "Var hälsad" i tidig timma och nattens mörker skulle nog ha varit fattig. Man kände: nu är det jul.

Med orden "en gång varda honom like" ringande i öronen vände man sig mot väggen och somnade om. Det var ju ändå tre timmar kvar till julottan och visst skulle den firas.

Nu till en chefredaktör för rikstidningen Dagen. Ett mindre ljust julminne. Det var härom året han berättade: "Personligen hade jag en fantastisk julhelg, men min lycka kom av sig när jag läste om en 38-årig uteliggare som frös ihjäl i Uppsala mitt under julhelgen.

Mannen var missbrukare och hade varit utan bostad i tio år. Han hittades på juldagsmorgonen i centrala Uppsala, det var minus 17 grader på natten. Märk väl att Uppsala är en av kristenhetens svenska högborgar med allt från Livets Ord till ärkebiskopen. Viss skäms man ibland", bekände chefredaktören.

Det är sant, visst skäms man ibland när tiggarbreven ramlar in och man känner att det svider i både fingrar och hjärta när man lägger dem åt sidan och försöker stilla samvetet med att det är ju så mycket annat; Ska man välja ut eller dra lott eller ska man ge utan åtskillnad?

I högen med tiggarbrev samsas Läkarmissionen, Nybyggarna, Barn i nöd, Cancerfonden, Gideoniterna, Rädda barnen, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen, Erikshjälpen, Hoppets stjärna, Bibelsällskapet, Världens barn med flera.

Eftertankens kranka blekhet i julefriden kommer: "Skulle jag ha kunnat bidra till att hindra 38-åringen i Uppsala från att frysa ihjäl?" Det är lätt att önska God Jul till höger och vänster, men det känner på mera att göra det i handling.

Ändå vill jag så här på julafton inte hålla tillbaka ett från hjärtat gående God Jul till alla läsare. Men det kommer inget bidrag per postgiro.

Under förberedelsen för julen är det jäkt och brådska. Mait i Skutskär gör följande reflektion: "När allting är öppnat är allt som förut/ all längtan och spänning har nu tagit slut/ Helt plötsligt jag ställer mig frågan så här/ Var den stunden verkligen värt allt besvär?"

Dagens korn

Ge lite mera kärlek
till gubben din så får
du säkert det du
önskar dig i julklapp.

Marie Arnfjell

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster