Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2003-12-31

Ingen kan göra något åt vädret

Nytt År. Hur det gamla har varit kan vi se i backspegeln, överblicka det och konstatera att så var det. Men nu går vi in i ett nytt år, in i det okända. Och vi stammar på den gamla frågan: Vad skall året bära i sitt sköte?

Det finns mycket att tänka på och fundera över. Men det är särskilt en sak som upptar allas vårt gemensamma intresse. Vi ventilerar VÄDRET varhelst vi vistas, vi vill veta varåt vinden vänder vinande. Vet våra väderspåmän vinterns väder? Vågar vi vänta väsensskilda vyer via vetenskapen? Verksamma vänner väntar vita vintervidder, vinterstormars vrålande. Vänliga veteraner vädrar vårsol vilket vi värdesätter. Vårliga vindar vränger vintern. Vänliga veckor väntar. Vilken vidrig vintersaga!

Ja, hur blir vädret denna vinter? Frågan ställs i ett stort reportage i Land och man har intervjuat tre spåmän som använder sig av olika tricks. Vem ska man tro?

Den ene synar abborrens fena och tror på en mild vinter. "En riktig skitvinter", som han uttrycker sig. Den andre brukar titta i en renmage varje höst och han förutser ingen tö, måttligt med snö.

Jag vet inte om man skall hålla mest på den tredje. Om han är skickligare än de andra får vi väl se så småningom, men jag känner sympati för honom för han var en av svensktopparna på skidor i min ungdom. James Varg från Boliden är 84 år vorden och han har "53 års egen obruten statistik i ryggen när han grunnar". Han är månspåman och spår med hjälp av egen statistik och månens faser.

Vart 19:e år går månen i samma månvarv. Det blir en mild avslutning på året. Och en mild förvinter med lite nederbörd, och korta köldknäppar brukar ge motsatsen efter nyår. Det blir alltså mycket snö och kyla, varnar James Varg. Som tycker att det kanske låter konstigt, men han litar på statistiken.

Det där med 19 år gör alltså att vi hamnar i det här väderläget. Ska vi då dra slutsatsen att vidrig vinter väntar, varnar Varg. Vargavinter!

Utöver de tre spåmännen har Land också vänt sig till en sakkunnig meteorolog på SMHI. "Omöjligt att säga", förklarar han diplomatiskt och vill inte bedöma vädret för mer än tio dagar i taget.

Väder, vinterväder, jul- och nyårsväder har det ju varit i alla tider. Jag dyker ner i en gammal dagbok från bygden och plockar några citat som kanske kan vara till tröst i dagsläget. Slutraderna för 1916: "Hela julhelgen snöigt och kallt. Ingen nyårsvaka på grund av stor snöstorm". Den 15:e mars 1917: "Vintern varar ännu med samma jämna köld sedan en vecka före jul, inte en enda tövädersdag. Den 22 mars 20 grader kallt på kvällen. Den 24 töväder, nu på allvar".

År 1918: "Den 18 april började ett snöfall och yrväder, kanske det värsta på hela vintern efter att några dagar varit torra vägar med cykelföre. Den 19:e ännu värre snöfall. Den 20:e slut med yrvädret, regn idag. Den 9 och 10 maj blev det åter stort snöfall, men den 11 maj var snön borta. Några hade sått före snöfallet och nu dröjer det några dagar igen med sådden."

I samma stil kan man fortsätta att gräva i hävderna. Man kan nog säga att vädret har varit sig tämligen likt i alla tider. Vi får ta det som det blir. Hur mycket vi än snackar väder, så kan vi inte göra något åt det. Vi får ta det lugnt, ligga lågt och i alla väder önska varandra ett GOTT NYTT ÅR!

Dagens korn

I morgon blåser
morgondagens vind.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster