Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-01-07

Är tiden ur led?

Jag har en ny klocka på armen. Julklapp. Den har jag alltså inte gett ett öre för. Vare sig man får en klocka i julklapp eller köper den själv för surt förvärvade slantar så bryr sig inte urverket om detta. Den varken sackar av eller rusar iväg. Den stampar på i sin egen takt. Och fast man har flera klockor att välja på så kan det hända att man emellanåt utbrister, att man inte har tid.

Och nu har vi stampat iväg in på ett nytt år och det ligger 366 dagar framför som det gäller att hålla reda på. Någon ordning ska det väl vara. Tiden är en märklig företeelse. Visst skulle man ibland vilja stoppa upp tiden. En annan gång kanske man vill raska på den.

På såväl gamla som nya klockor finns en liten manick som man kan dra ut och skruva på. Man kan stanna klockan, man kan skruva fram den eller tillbaka den. Man kan ställa in sommar- eller vintertid. Men visarnas läge bryr sig inte ett jota om tiden, den går som den ska. Tiden utanför boetten håller sin egen takt.

I boken med det glada budskapet mellan de svarta pärmarna står det mycket om tiden. Bara några axplock: Allting har sin tid. Min tid står i dina händer. Vart företag har sin tid. Människan känner icke sin tid. Jag märker nogsamt att I viljen vinna tid. Tiden är redan framskriden. Tiden är fullbordad. Ännu en liten tid är ljuset ibland Eder. Ta väl vara på tiden. Tiden är kort. Tiden är ond. Svåra tider skall komma. Ingen tid skall mera givas.

Detta får vara nog, men det finns exempel i mängder. Och Han som håller hela världen i sin hand, Han har inte bara ett litet armbandsur att rätta sig efter. Tvärtom så är det uret och uren som får rätta sig efter Honom.

Vi räknar tiden i timmar och timmarna gör dagar. Vi har kommit några steg nu mot de 366. Det här kommer mig att tänka på den kände ishockeymålvakten som fick en puck i pannan så att han gick ner för räkning. Lagets läkare kom springande in i rinken till "patienten" och drog av honom visiret, tittade honom i ögonen och frågade:

– Kan du säga mig vilken dag det är i dag?

Målvakten tittade upp och svarade:

– Det var den dummaste fråga jag har hört. Det brukar jag inte hålla reda på annars heller.

Varpå läkaren skickade ut målvakten i spel igen. Ut på isspegeln för att kämpa mot motståndarna och tiden.

***

Alla goda ting är tre. I min julkrönika önskade jag ärade läsare God jul. I nyårskrönikan hälsade jag Gott Nytt År. Följaktligen är det på sin plats att jag här fullbordar trion med God Fortsättning!

Dagens korn

Blott en dag, ett
ögonblick i sänder.

Lina Sandell

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster