Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-01-14

Släktforskning kan avslöja missgärningar i flera led

Det kan vara riskfyllt med släktforskning. Kanske inte främst för dem som gräver i hävderna, men för dem som drabbas när förlåten dras åt sidan. Man kan ju rent av upptäcka att släkten är värst.

Tankarna går till de hårda orden i 2 Mosebok 20: "Gud är en nitälskande Gud som hemsöker fädernas missgärningar på barn och efterkommande i tredje och fjärde led". Men ska man vara noggrann med gränsdragningen så faller jag utanför strecket.

Häromdagen kom Eva med Kuriren för den 31 december 2002 och visade en artikel som skrivits av Urban Sikeborg. Han berättar bland annat om kyrkvärden Jon Olofsson i Ale, Norrala, 1753 "som med stor nit arbetar på att föröka sig och uppfylla jorden". Den tredje hustrun, 29 år yngre än han själv, var på väg igen och skulle föda kyrkvärdens tjugofjärde barn när han väl fyllt 75 år.

Men han var inte äldst som pappa i socknen. Rekordet hade inspektorn Johan Lindbom i Kungsgården, vilken som 80-åring fick en utomäktenskaplig dotter med tjänstepigan Kerstin 1737. "Dottern Anna försörjer sig nu själv som piga i socknen - och som oäkting har hon inte mycket stöd att vänta av sina mer välbärgade halvsyskon".

När Eva kom och visade mig artikeln om denne "rekordinnehavare", så var det som om jag hörde Natans ord till kung David, då denne hade sänt Uria ut i striden för att dödas: "Du är den mannen". Inte fullt så hårt, men Eva som sysslar med släktforskning visste vad jag hade att brås på. Så när hon lade pekfingret på namnet Johan Lindbom sa hon: "Han är din anfader."

Ser man bort ifrån hans mellanhavanden med tjänstepigan så var Lindbom, som var född i Lindesberg 1656, "en väl förfaren bergsman som varit på många bruk i Sverige". Han titulerades för bruksarrendator och bruksinspektör. Utom Anna, som föddes utom äktenskapet 1737, hade han elva barn inom äktenskapet. Innan han slutade sina dagar 1745 hade han på grund av ålderdomssvaghet mestadels legat till sängs ett halvt år.

Nåväl, för att komma till pudelns kärna så utvecklade Eva sitt släktforskningsresultat från Lindbom genom rader av fäder och mödrar sålunda: "Johan Lindbom är Fyngs farmors mormors mormors far!"

Jag faller alltså in på åttonde led. Skönt att man står utanför sanningsorden om "efterkommande i tredje och fjärde led".

***

Det här med släktskap har ju andra sidor också. Fast jag har ingen anledning att vara svartsjuk. Ser att Ingvar Oldsberg gillar husmanskost. "Inget går upp mot isterband", säger han. Isterband har hängt efter HSB sedan hennes barndom. Det har faktiskt smittat av sig på mig också.

När vi är inne på Oldsberg så kan vi få dra en av hans vitsar. Här lyser konkurrensen mellan Göteborg och Stockholm fram. Oldsberg försäkrar att göteborgarna åker helst till Stockholm i februari, därför att det är den kortaste månaden.

Fast det där har ju inget med isterband eller släktforskning att göra.

Dagens korn

Att fela är mänskligt,
att förlåta är gudomligt.

Horatius

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster