Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-02-04

Skärså höll på att få ett pappersbruk!

Den kände journalisten Staffan Heimersson har fällt de sakkunniga orden att "den reporter som slutat att springa efter tjutande brandbilar och polisbilar är slut som reporter". Det måste vara nyfikenhet och gåpåaranda som driver och så förstås intresse för jobbet.

Men om jag rannsakar mig själv så frågar jag: vad har jag gjort under mina år som aktiv tidningsskrivare? Jaa, inte är det mycket. Men det höll på att bli något stort en gång. Det behövs inte alla gånger tjutande sirener som drar till sig intresset och nyfikenheten. Ett tisslande eller ett rykte kan vara nog för att dra igång verksamheten.

Det var under de första åren på femtiotalet. Jag hade min stol och skrivmaskin på Söderhamns Tidning då. Det gick knappt hörbara rykten på stan. Men örat uppsnappade, och det var som brandsirener. Från rykten som når ett journalistöra är inte steget alla gånger långt till handling.

Det var så att Gunnar Hedlund och jag hade - om inte långt framskridna - så dock planer. Yrar jag? Jag och Gunnar! Ja, ni vet han som varnade för att sälja skinnet innan björnen var skjuten. Men i det här fallet var det inte utan att hanen var spänd. Siktet pekade åt rätt håll och man såg visionerna. Det var kanske inte många fler än Gunnar och jag som drömde stort.

Saken var den att folk pratade om att Gunnar planerade att bygga ett pappersbruk i Söderhamnstrakten och det var Skärså som utpekades. Sådant måste ju ropas ut på torgen. När jag nämnde saken på redaktionen mötte jag motstånd. I min ungdomligt journalistiska yra fann jag bara att saken måste undersökas. "Det lyckas inte", sa de kloka. "Men du kan väl försöka". Jag var för ny och orutinerad för att hålla igen.

En hygglig Gunnar Hedlund svarade i telefon. Ärendet framfördes och vi fick en pratstund kring Hälsingland, Söderhamn och Skärså. Han dementerade inte men var heller inte öppen för ett mera ingående klarläggande. "Det är ju fin natur däruppe", ansåg han. "Det är det", instämde jag. "Och det är gott om vatten", sa han. "Det är det", försäkrade jag. "Sen finns det väldigt trevliga människor i de där trakterna", kände Hedlund till. "Dom är fantastiskt trevliga", fyllde jag på.

Men med bara fin natur, mycket vatten och trevliga människor bygger man inget pappersbruk. Fast i min optimism och fantasi såg jag redan den höga skorstenen, såg röken som bolmade ur den och jag tyckte redan att det osade pengar.

Vi bestämde ingen tidsplan innan samtalet avslutades. Jag hörde inte av honom mera. Kanske var han ute och jagade björnar! Det blev i alla fall en optimistiskt hållen artikel på första sidan i ST.

Nu tänker du, att det här var bara en dröm. Jag tror inte det. Fast det är ju femtio år sedan!

Dagens korn

Mitt sätt att skämta
är att säga sanningen.
Det är världens
roligaste skämt.

G B Shaw

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster