Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-02-18

Om diverse folk och händelser på Söderhamns Tidning

Andras minnen väcker också egna minnen. Jag tänker närmast på Lasses artikel om Sandy och Broberg och Roland. Om jag inte kikat i Sandys portfölj så har jag ändå suttit med honom och jobbat på Söderhamns Tidning. Sandy var en kunnig man och behärskade och beskrev målande allt ifrån mannekänguppvisningar och syjuntor till de mest suspekta kommunala angelägenheterna.

Roland, Lasses pappa och kanske mera känd på sin tid under signaturen Pen, var något av min vägledare och läromästare. Han var ordningssinnet personifierat och noggrann med vad som fästes på skrivmaskinspapperet. Bland annat skötte han annonsklippet och inklistringen i dagboken, "samvetet" kallat. Där sattes in de simplaste småannonser om sammanträden till stora begivenheter, allt under angivna daton, som skulle bevakas.

Ibland när Roland var upptagen av annat fick Curt sköta inklistringen. Då gick det mera på hafs och klippen var inte så spikraka. Detta retade Rolands argusögon och han rev ut vad Curt klistrat in, tog saxen och putsade till annonsramarna. Hans estetiska sinne tålde inte slarv.

Curt skötte också polisbevakningen och den vanliga kontrollen per telefon. Än kan jag se och höra när han hade kriminalchefen Tallberg på tråden, ventilerande de polisiära problemen, gav Tallberg råd, sparkade i golvet, var högljudd och välinformerad och sakkunnig, slet i telefontråden och gestikulerade som om han haft polischefen framför sig. Med tiden steg han i graderna och klev så småningom upp till försäkringssakkunnig på Expressen, där han till och med kunde "tvåla" till expertisen i sina spalter.

En ofta återkommande gäst på redaktionen var komminister Algot Eriksson, Söderala. Han slog sig ned i den nersuttna och skamfilade djupa skinnfåtöljen, tände cigarretten och blåste så där förnämt ut röken, medan han från sin nertryckta plats avhandlade världsgåtorna.

Det var väl allmänt känt att förhållandet på pastorsexpeditionen mellan Eriksson och kyrkoherde Nils Höglund inte alltid var på toppen. En gång när han satt i fåtöljen och boken samvetet på redaktionsbordet låg uppslagen, väcktes hans nyfikenhet. På uppslaget låg en dödsannons över en Nils Höglund inklistrad. Algot tittade på sidan och fastnade för annonsen. Och det låg faktiskt något av besvikenhet när han kommenterade: "Näej, det var fel Nils Höglund".

En annan av de goda vännerna och trogen besökare var Trönös allt i allo, J.A. Andersson. Han var ju snällheten själv.

En gång när han kom och hälsade på så var inte dagen så avlägsen när han skulle fylla en jämn milstolpe. Roland kände till det och började klämma honom på pulsen för en födelsedagsnotis. Och J.A var inte omöjlig.

Jag hör än hans bestämda order: "Men ingen bild får ni ta in". Näej då. När sedan J.A lämnade redaktionen hade han tydligen kommit på andra tankar. I dörren stannade han, vände sig mot Roland och sa: "Ja, ta in den då."

Den inledningsvis nämnde Lasse har jag varit chaufför åt en gång i tiden. Under sin tid på journalisthögskolan praktiserade han på Kuriren. Det var bråk om skog på Hällmyra och Lasse skulle göra en grej. Vi träffade Ola Johannesson, som han intervjuade. Stan ville visst fälla skog, men folkrösterna sa emot. Och jag tror de senare vann. Lasse intervjuade också Elis Ellqvist om det uppstådda läget och denne svarade lakoniskt: "Då får vi väl hugga på något annat ställe då!"

Lasse avslöjar så mycket i spalterna om andra, så varför inte också avslöja något om honom. Han har själv berättat. Han var totalvägrare när han skulle lumpa. Det blev en månad i kurran.

Han ångrade sig så småningom och blev riktig krigare. Till och med i befälsställning. Hur många stolpar eller stjärnor han hade på axelklaffarna minns han inte. Men nog måste det ha varit en hel del "skrot" han bar på.

Dagens korn

Vad människor i allmänhet
kallar ödet är i själva verket
deras egna dumheter.

Arthur Schopenhauer

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster