Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-02-25

Alvikshallen - den rymmer ett minne från 1946

Varje gång vi steg av tåget vid T-stationen i Alvik och vandrade mot vårt tillfälliga lokus i Tranebergsstrand, passerades den där stora byggnaden vars tak pryds med de meterhöga bokstäverna SALKHALLEN. Ordet SALK står för Stockholms Allmänna Lawntennis Klubb. Det där väckte minnen från 58 år tillbaka. Men inte med racket och boll, utan i helt annat sammanhang.

Det var en junivecka 1946. Missionsförbundet höll generalkonferens i Stockholm, med en lång rad av aktiviteter. Torsdagskvällen den 13 hölls en stor ungdomsdemonstration i Alvikshallen, fast inte innanför nuvarande väggar och tak. Den har lagts i aska för över tio år sedan. Mer om detta längre fram.

Jonas och jag åkte dit ut i mycket god tid. Vi var först på plan, frånsett dem som höll på att ställa i ordning för att kunna ta emot ett par tusen personer.

När vi tagit de första stegen innanför portarna kom Gösta Nicklasson, dåvarande bas i SMU och slet i oss. "Nu ska ni vara med på en demonstration", sa han. Vi försökte vinka avvisande. Vi från landet, i så stort sammanhang i storstaden. Det fanns väl andra. Men icke sa Nicke.

Uppgiften var egentligen mycket enkel. Vi skulle bara sitta uppe på den stora estraden med allt folket blickande på oss. Sitta för Svenska Missionsförbundets Ungdom. Vilken ära för två Norralapojkar! På andra sidan placerades två i vackra daladräkter prydda kullor. Den ena av dem fångade genast vår uppmärksamhet. Hon hade nämligen ett blått och ett brunt öga. Inte undra på att man stirrade in i den färgfägnaden.

Hon var från Leksand och hette Karin och gifte sig sedan med KåGe. Sedermera bosatte de sig i Söderhamn där KåGe jobbade på LME. Ett hårt öde drabbade dem, då båda blev liggande i polio. Sedan några år tillbaka vilar Karin i Leksands jord.

Nåja, kvällen i Alvikshallen blev en verklig festkväll, med uppvisande av vad SMU kunde och ville. Det tonar än i mitt öra, när SMU:s riksevangelist Carl-Olof Ekström tog dragspelet och sjöng "Är mitt namn skrivet där"?

Och på läktaren stod den stora pastorskören och sjöng. Jag frestades så till den milda grad att jag smet upp på läktaren och stod bakom basarna och klämde i med tenorerna "Värj din tro, din ungdoms krafter". Inte såg pastorerna mig och inte hörde de heller min späda röst. Men jag var i alla fall med och tjuvsjöng. Alltid ett minne för livet!

Den där Alvikshallen där vi rumsterade om byggdes 1936-37, med plats för 2507 åskådare. Den hann bara fylla 56 år. I september 1993 höll man på med svetsningsarbeten i en varmvattentank i källaren, och detta orsakade en jättebrand, då hallen på sex timmar låg jämnad med marken.

Vid ett sammanträde klockan 18 på kvällen beslutades att på samma plats bygga en ny hall med 12 banor. Den 15 augusti året därpå kunde banorna provspelas. SALK:s kris var över. I början av 50-talet hade SALK 700 medlemmar. I dag räknar man med 1 800 entusiastiska SALK-are som deltar i olika klubbaktiviteter.

Genom åren har SALK-hallen rymt många storheter, som svingat sina racketar. Det kan få räcka med att nämna kung Mr G och Björn Borg. De står med i hävderna när hallens historia skrivs en gång.

Helt i skymundan kommer två unga norralapojkar och två dalatöser som bara satt. Men de fick vara med och representera det stora SMU i ett stort sammanhang i en stor och ärorik byggnad.

Dagens korn

Aldrig, aldrig förkrossas
komma vad komma vill.
Alltid, alltid hoppas
det kommer ett tillfälle till.

Okänt ursprung

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster