Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-03-03

Det gick lika bra utan skolpsykologer

Det finns förfärligt mycket nu för tiden som inte fanns förr. Och det gick bra ändå. Inte flög vi reaplan utan åkte som bäst Bokvist-bussen när vi skulle till Söderhamn och köpa fiolsträngar eller harts till stråken. Men i begreppet förr ryms så väldigt mycket.

Förr, ja då kan vi dra oss tillbaka till slutet av 30-talet. Jag kom att tänka på det här när mina ögon föll på några reflexioner av en man som var något yngre än jag var då, avståndet är förstås likadant i dag. Vi kan kalla honom för Kaxen för enkelhetens skull. Han tyckte skolpsykologer var överflödiga.

Han var pastorsson och det är väl inte alls säkert att sådana var Guds bästa barn på den tiden, kanske inte heller i dag. Det var i Huskvarna han huserade så det både syntes och hördes. Men han är noga med att framhålla att man klarade sig utan skolpsykologer på den tiden. Och det behövdes inte, framför allt för där fanns de två bastanta skolfröknarna Brita och Maja. Vad skulle vi med skolpsykolog till? undrar Kaxen.

Om han och kompisarna snattade ettöreskola i speceributiken eller lakritsrullar i konditoriet så tog fröknarna pojkarna i handen och gick till brottsplatsen, där de fick under skam och nesa bocka och be om förlåtelse. Där behövdes inga skolpsykologer.

Om de hotade några småskoleungar med stryk eller kastade flickornas mössor i ån så fick de en extra timme kristendom efter skolans slut. "Inte blev vi speciellt sympatiskt inställda till kristendom, men skolpsykologer var överflödiga", anser Kaxen.

Pojkarna hade ingen aning om vad knark var, men de satt på berget och smulade sönder torra eklöv som petades in i en hundkäxstjälk och rökte så det satte sig i både hals och ögon.

Följden blev hosta i tre dagar innan mammorna tog pojkarna till doktorn. Denne konstaterade att det var vårförkylning. Pojkarna hade sprungit bara om knäna för tidigt, sa doktorn. Receptet löd på fiskleverolja som doktorn skrev ut mot alla slags sjukdomar, ända "från digerdöden till husbock". Fiskleveroljan ordnade upp det hela utan skolpsykolog.

Någon sexualundervisning behövdes inte och blev pojkarna kär i någon flicka så tog det sig uttryck i att hon knuffades till, och i grad med kärleksstyrkan blev det extra hård "behandling" i knuffarna.

Jo, sexualundervisning förekom nog i viss form. En promenad till skolträdgården när pingstliljorna slagit ut och vissa flygfän fått vårfnatt. Av den kärleksundervisningen lärde sig pojkarna tycka om pingstliljor.

Detta och mycket mycket mera av pojkbus förekom. Men när Kaxen på äldre dagar rannsakar sig själv drar han ändå den slutsatsen att det kanske inte skulle ha varit dumt med en skolpsykolog. Även om Brita och Maja var rejäla skolfröknar.

Dagens korn

Låt oss uppfostra våra barn
genom att skaffa
dem goda föräldrar.

Erkki Melartin

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster