Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-03-17

Om Vasaloppet och illa skött Vasamonument

Nu när svallvågorna efter Vasaloppet börjat ebba ut kan det vara på sin plats att vispa igång dem igen. Vasaloppet, världens största skidtävling! Det är något masarna kan skryta med.

Dalarna åker frejdigt på Gustaf Vasa och alla hans bedrifter i dalriket. Där har man Ornässtugan, där han hissades ner från dasset, där finns Isalaladan, där han tröskade. Där rullade hölasset fram som gömde honom, och Utmelandskällaren där han kröp ner och övertäcktes med ett stort kar. Där åkte han skidor baklänges så att man idag åker Vasaloppet framlänges "i fäders spår". Om jag nu minns allt rätt från det vi pluggade i Rödskolan på 30-talet.

Dalarna, dom har sitt dom att gonas i. Men hur mycket av Gustaf Vasa har vi i Hälsingland att skryta med. Jo, vi har en stensockel i Norrala där han gjorde en visit en gång.

"Här manade Gustaf I åhr 1521 samlade hälsingar til rikets räddning. Frihetshielten til ära under ätlingens Gustaf III regering restes stenen åhr 1773 av Sälskapet Pro Amico". (Pro Amico = För vännen).

Om nu detta Vasa-besök är sant. En del tvivlande gör gällande att det är saga.

Jo, det är sant, berättade författaren Helge Törnros, som, även om han inte själv var med på den tiden, hade så mycket historiskt vetande i knoppen så han kunde ge Norrala den äran. Gustaf kom från Rengsjö, sa han, och slog till i Norrala där han kunde få hjälp av ettriga norralabor och likasinnade andra hälsingar, som ville rensa ut danskarna.

En norralabo av äldre tider och med känsla och insikt i det forna höll före att minnnesstenen står på fel kulle. Det finns en kulle på andra sidan ån som skulle varit mera strategisk för att samla folk till uppvigling.

Dalarna med sin vackra natur drar ju massor av turister och de åker välvallat på Gustaf Vasa. Vi har inte så mycket att skryta med i Vasas fotspår, men vi har som sagt den där stenen på kullen, och den håller i dagens kommunala regi på att vanvårdas. Stenstolparna spricker sönder, några staketyxor (visst en gång gjutna i Askesta) saknas eller är trasiga, sommartid är gräset ofta vildvuxet och grusgångarna har mera ogräs än grus.

Det är en skam att öppna grindarna för turister som kommer. Vad ska de tänka om Söderhamns kommun? För det är ju kommunens högaktningsfulla skyldighet att vårda ett historiskt minnesmärke och platsen som omger det.

Man är väl inte för vilse i tankegångarna om man anar att många av de s k topparna i Söderhamn aldrig varit vid Vasamonumentet, främst de som har ansvar för kulturen. Åk ut och titta och skäms över skötseln. Men vänta tills sommaren kommer när gräsmattorna vanvårdas och ogräset frodas i gruset.

Det finns flera "fel" att det står ett Vasamonument i Kungsgården Norrala. Men största felet är nog att det inte står inne i Söderhamn. Då skulle det kanske bli mera omhuldat?

När vi - tillhörande en gammal generation som minns från barn- och ungdomen ett välvårdat Vasamonument - är borta, kanske regerande generationer i Söderhamn kan flytta in monumentet innanför stadsmuren. Det skulle platsa att parkera det på det anskrämliga grusberget Alirs öga. Det kan behövas en historisk rabatt i toppen på den galenskapen, som lär vara konst.

Dagens korn

Livets väv är densamma,
vare sig man nöter ut den
skrattande eller gråtande.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster