Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-03-24

Hollands blommor i stället för Härjedalens fjäll

Våren var ju på väg. Men i skrivande stund, när jag skådar ut genom fönstret och möter den vackra bygdevyn, så yr snön och den tidigare bara marken kläds på nytt i den vita skruden.

Det har varit en konstig vinter. Inte minst därför att inte en enda dag har varit passande för vintrarnas stora begivenheter - skidåkning. Men jag skyller inte enbart på väderspåmännen. En måste själv ta lite initiativ också. Men det är väl den stigande ålderdomssvagheten som tar över regerandet mer och mer. Jag saknar den ungdomliga aktiviteten beträffande skidspåren.

Under många år var fjällfärden och veckan tillsammans med de vita fjällvidderna ett bejakande livselixir. Nu ligger skidorna uppstuckna under bodtaket tillsammans med stavarna och annan bråte. Det är inte utan att det svider i hjärtat varje gång jag träder därin och sänder laggarna en de många minnenas suck. Och det puder som faller just nu har förmodligen bara en dagsländas leverne.

Häromåret gick planerna som vanligt till Härjedalen den här tiden. Men så dök en annons upp om blomsterresa till Holland. Tänk om vi skulle? Jo, vi skulle. Härjedalens vita vidder byttes mot blomsterprakt i Holland. Eftersom Hon också fyllde år i de dagarna så passade det bra att lösa presentfrågan. Det blev biljett till tulpanerna. Jag betalade för henne och Hon tog mej med.

En sådan där resa kan man beteckna trefaldig. För det första en sällskapsresa, för det andra en blomsterresa och för det tredje en naturresa.

På sällskapsresan träffade man nya ansikten. Glada människor som förgyllde tillvaron och man skaffade sig nya vyer. Den där skolchefen t ex från Örkelljunga. Om den orten kände man ju till Örkelljunga skyttepaviljong.

Men den glädjen tog han ifrån mej. Mycket finns i Örkelljunga, men ingen skyttepaviljong. Har aldrig funnits. Det var Kalle Reinholds som skrev den låten under beredskapsåren, förklarade skolchefen. Jojo, man lär så länge man har elever.

När det gällde blomsterresan sa en vän, när han hörde våra planer, att "det finns inga vackra flickor att titta på i Holland". Det behövdes inte heller. Vilken prakt och fägring. Jag är ingen blomsterkännare, men genom att Hon är medlem bland trädgårdsodlarna i Söderhamn, så åkte jag med. Jag blandar ihop pelargonier, prästkragar, amaryllis, tulpaner och annat vackert. För mej är alla buketterna BLOMMOR.

När vi i Keukenhof steg ur bussen för att beskåda allt i "köksträdgården" och reseledaren sa att vi hade fyra timmar på oss, så höll man på att storkna. Gå hela fyra timmar och stirra på blommor? Kanske skulle man föredra att slafa i bussen?

Men aldrig har fyra timmar runnit så snabbt och intressant och vacker i ens långa levnad som där bland blommor och blader. Fägringen tog kål på all trötthet.

Detaljerna ska jag spara, men nämnas kan väl den där stora hallen, där det hanteras 14 miljoner blommor dagligen och som kunde rymma 100 fotbollsplaner om det behövdes.

Naturresan i korthet. Holland är ett säreget land, där Skaparen har haft god hjälp av människohänder. Tänk bara det enorma jobbet att mota vattenmassorna. Det var faktiskt märkligt att färdas fram på "autostradan" som utgjordes av den tre mil långa vallen, vilken tagit tio år att bygga.

Man får heller inte glömma panoramat Mesdag, som betraktas som en av de mest unika sevärdheterna i Holland. Den anses vara världens största målning, 120 meter i omkrets. Konstnären Willem Mesdag målade verket 1881 under fyra månader, assisterad av sin fru och några konstnärer från konsthögskolan i Haag.

Efter en sådan resa ger man med nöje en puff och säger; åk gärna till Holland! Ni kommer att glömma det där med att spana efter vackra flickor. Det räcker med blommor!

Dagens korn

De som skriver klart har läsare;
de som skriver dunkelt
har kommentatorer.

Albert Camus

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster