Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-11-03

Att vara själv eller ensam

Det här skall handla om en mormor och en farfar.

För artighetens skull börjar jag med mormor. Hon åker in i ett sammanhang som har med språket att göra. Tro nu inte att jag tänker försöka agera språkorakel, för det står utanför mitt gebit. Möjligen om jag sätter in ett extra o, som t ex ångermanlänningars sätt att tala om oätit, eller om dom inte hunnit göra hemräkningen så säger de att de har omatta. Då blir det alltså i det här fallet oorakel.

I den värderade facktidningen Journalisten har Eva Mårtensson, mediespråklärare vid Mitthögskolan, skrivit om språkbruket som speglar samhällets värderingar.

Hon höll en föreläsning för pensionärer om svenska språkets förändring. En kvinnlig senior klämde i med ett inlägg av lydelsen:

-Man ser så många fel i tidningarna nu för tiden, så det är rent hemskt! Kan du förklara varför journalisterna inte längre kan skriva rätt?

Där föll domen över murvlar och pennskaft. Det var förstås bättre förr. Den kvinnliga senioren fick stöd från bordsgrannarna. Alla hittar fel i tidningarna nu för tiden.

Diskussionen bland de aktuella seniorerna tog sikte på särskilt ett fel som retar väldigt många väldigt mycket. (Det här har jag nämnt förut). Pensionärerna aktualiserade hur ordet själv i stället för ensam används i både tal och skrift.

Och nu kommer mormor in i sammanhanget. Det finns reflekterande mormödrar runt om i landet. Förmodligen var den här aktuella samlingen förlagd till någonstans i närheten av huvudstaden. Och de mormödrarna kan förstås vara både runda, goa och rara och inte rädda att sjunga ut.

Den här mormodern gav ett purfärskt och personligt vittnesbörd. Låt oss ta del av vad hon gav:

-Jag talade med mitt barnbarn i telefon häromdagen. Han sa att mamma inte var hemma, så han hade fått äta själv.

Mormor var snabb med svaret.

-Ja, du är ju 15 år, så nog borde du kunna äta själv utan att mamma matar dig, sa jag lite skämtsamt, för att han skulle höra sitt misstag. Men han förstod faktiskt inte vad jag menade!

Och Eva Mårtensson framhåller att den unga och den gamla generationen lägger uppenbarligen olika betydelser i ordet. Mormor är bekymrad och tror att problemet bottnar i att skolan inte sköter sin uppgift. Varför vill tonåringen så mycket hellre vara själv än ensam? Antagligen därför att ensamheten uppfattas som lite tragisk, anar Eva.

***

Ibland reser Hon ifrån mig till Stockholm för att se till att barn och barnbarn äter själva. Då blir jag ensam och då måste jag äta själv. Liksom alltid annars!

Ja, det var sant, farfar skulle också vara med i den här spalten. Men han har blivit bortglömd och undanträngd i hastigheten. Han får vila till nästa gång. Då kommer han med alldeles själv men ingalunda ensam. Hav tålamod!

Dagens korn

Det räcker inte med
att ha erfarenheter –
man måste komma
ihåg dem också.

Carl Hammarén

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster