Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-11-10

TV-affär, Fotbolls-VM och Silver

Imin förra skrift, goda läsare, lovade jag att berätta om en mormor och en farfar. Men mormor tog, kvinnor likt, så stor plats att farfar blev utanför. Men nu kommer han.

Sveriges television firar ju 50 år. Detta poängterades härom morgonen i Radio Gävleborg av morgonpigge Ulf Jönsson, som plockade fram en lustig bild av sin farfar. Året var 1959 och Ulf var nio år och bodde i Borlänge. Han var förstås gripen av nymodigheten, men hemmavid fanns ingen TV. Det var kostbara saker på den tiden.

Följden blev att Ulf sprang hemma hos kompisarna och insöp vad dumburken hade att bjuda. Farfar tyckte inte om detta Ulfs springande så han beslutade sig för att så att säga ta saken i egna händer. Han beställde hem en TV på prov. TV-handlaren kom och dukade upp den förnämliga uppfinningen och vädrade förstås affär.

Burken stod på prov och Ulf gladdes och hoppades. Men farfar var svårflörtad. Så kom handlaren tillbaka en dag i hopp om att affären skulle avgöras på ett bräde. Han begärde en summa, cirka 3000. Ingalunda, menade farfar, som var en baddare på att pruta, och han tryckte ner summan så där 500 kronor, berättar Ulf.

En skarp skiljemur stod mellan säljaren och köparen in spe. Till sist gick farfar ut och lämnade TV-mannen, apparaten och Ulf ensamma inne. Efter en stund kom farfar in och lade upp den av honom erbjudna summan på bordet.

-Endera tar du pengarna och går, eller också tar du apparaten och försvinner, sa farfar i skarpa och bestämda ordalag. Sen gick han ut.

Spänningen var olidlig, tyckte Ulf, där han satt med TV-gubben och apparaten och bligade på vad som hände på rutan. Det rörde sig våldsamt i lille Ulfs hjärna. Tänk om… Snälla TV-farbror…

Till sist steg TV-farbrorn upp ur soffan, gick fram till bordet och rafsade åt sig pengarna och gick.Nu var det bara Ulf och apparaten kvar i rummet. Ulf hoppade upp, sträckte armarna i högan sky och ropade i vild förtjusning så det nästan hördes till grannars:

-Han tooog p e n g a r n a !!!

Så kunde det gå till i TV:s barndom i Sverige. Och gör det kanske fortfarande ibland. Att pruta var ett självskrivet inslag i affärer i gamla tider. Hur många var det inte som ställde Ferner Jansson mot väggen när det var fråga om en kostym?

***

Jag är ju också farfar, så jag måste få berätta ett personligt TV-minne. Det var 1958 då VM-fotbollen rullade i Sverige. Sverige hade nått fram till semifinal och skulle möta Västtyskland på Ullevi. Man var ju sugen att se drabbningen på TV, men tiden den var sådan att ingen TV fanns, varken hos oss eller hos Nickes.

Men skam den som ger sig. Nicke hade en svåger i Gävle och dit i hemmet nådde TV-vågorna. Vi lastade bilen full och for ner till Gävle och såg matchen på perfekt bild.

Bara att se Kurre Hamrin när han slog in det avgörande målet var värt 18-milaresan. Han gick där som en drulle på högerkanten, till synes fullständigt utan intresse för boll och mål. Sen blev det ju en mirakulös acceleration som ingen hann stoppa, och där låg bollen i mål, 3-1. Tänk att vi kunde sitta i Gävle och se detta trolleri på Ullevi. Teknikens fantastiska underverk.

Sverige var på väg att bli Världsmästare och ta hem guldet. Finalen gick på Råsunda mot Brasilien. Sverige tog ledningen med 1-0 genom Nils Liedholm. Skulle det lyckas? Men brassarna kom igång och blev lilla Sverige övermäktiga. Visserligen slog Agne Simonsson in tvåan, men det hjälpte inte mot Brasiliens fem. Vi fick nöja oss med silver.

Den där matchen låg jag på kökssoffan hos morfars och deltog i via ångradion. Och i vaggan inne i kökskammaren låg Per, en månad gammal, och brydde sig inte alls om vad som hände i ett stort världsevenemang.

Som sagt, Sveriges TV fyller 50 år.

Dagens korn

Unga män som skäms för
hur deras fäder har tjänat
ihop sina pengar, skäms
sällan för att använda dem

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster