Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-11-17

Vilse bland vargjägare och musikskolefolk

Jag tycker inte om Stockholm. Det är så trångt och bökigt där och så lätt att gå vilse i all yran. Det är tur att jag har Hon som håller mig i handen och säger ”kom nu så går vi”. Och så sköter Hon om allt det där med biljetter till tunnelbanor och övergångar. Ensam i röran skulle dom få efterlysa mig i Sveriges radio.

Men det är inte alltid lätt att hitta rätt i institutioner i Söderhamn heller. Häromkvällen var det samling på CFL (Centrum för flexibelt lärande). Och nog var det flexibelt. Musikskolans fortlevnad var på tapeten. Och det var klart att som nybörjarelev i skolans nybildade blås, så kände man ansvar att sitta där och halvsova. Man måste känna varmt för kulturens fortlevnad i Söderhamns kommun.

Det är ett förfärligt virrvarr i CFL. Kommer man innanför dörrarna så är det svårt att hitta ut när inte Hon är med och håller mig i handen. Jag har varit där några gånger förut, bl a två torsdagar med ärter och pannkaka. Soppan var mest bara spad. Första gången kunde man räkna till 24 ärter, andra gången var det visst 35. Men pannkakorna var goda.

Nu stegade jag in till musikresonemanget. Under Hörsalen gick jag in och trippade uppför trappsluttningen och intog platsen ganska högt uppe med fin utsikt över salen. Folk strömmade in och jag gladdes över det enorma intresset för Musikskolan. Det kom karlar ur alla folkslag och stammar och tungomål, det var kyrkvaktare, poliser, sångare och annat löst folk. Lokalen blev välfylld. Men inga damer?

Bredvid mig satt en person som yttrade något välvilligt om mina krönikor. Han kände mej, men inte jag honom. Han var trevlig, det var självskrivet eftersom han är manskörssångare från Strömsund. Han har sjungit för mej, sa han. Han stod på Rådhustrappan och jag på torget och hurrade för våren.

–Har du barn i musikskolan, frågade jag, för han såg så ungdomlig ut.

–Näej, dom är vuxna för länge sen.

Samtalet flöt vidare, för vi hade ju gemensam anknytning. Så frågade han, till synes omotiverat bland musikskolefolk:

–Vad tycker du om vargarna?

–Ja, för min del får dom gärna ta död på dom. De är ju farliga varelser.

Han hade en ärlig motivering för deras bevarande.

–Och björnarna är ju farliga, sa jag. Man vågar ju knappast gå i skogen och plocka bär.

–Dom gör ingen människa något ont. Hemma i Strömsund var det Sveriges tätaste björnområde, och ingen människa led av det.

Nu hade vi kommit på sidan om musiken. Jag hade suttit där i en halvtimme och det var dags att börja. Tavlan på fondväggen belystes av en vinjett som hade med jaktvård och vargar att göra, och en person steg fram och hälsade välkommen till ”Jägarstämman”!

–Vad är det här för någonting? undrade jag till manskörssångaren. Har det här med Musikskolan att göra?

–Näej, här ska vargjakten diskuteras.

–Då har jag ingenting här att göra, jag är här för Musikskolans välgång. Jag hade gått vilse. Ursäkta, sa jag till herrarna i bänkraden, jag måste ut, ut.

Så jag var den förste som lämnade vargjägarstämman och letade mig ut genom portalen. Se, det finns flera lokaler än stora hörsalen och matserveringen inom CFL:s väggar. Och jag irrade och irrade som man gör som en vilsegången i stockholmstrafiken. Om jag ändå hittat en utgång till friska luften, men dörrarna jag ryckte i var låsta.

Jag irrade på nytt och fick se en ljusglimt där det satt folk i en ring, och där trädde jag in en kvart försenad. Men jag förlorade inte så mycket, för jag hörde knappt vad alla kloka sa. Jag har märkt att folk talar mycket tystare nu än när jag var ung.

När sejouren var slut träffade jag Karl Norin, som en gång var urcellen till Musikskolan i Söderhamn.

–Vad tror du?

–Det blir slut, sa han. Det beror på att det finns inga musikintresserade politiker idag. Annat var det när Hagard Söderlund var med!

Domen över musikskolan? Man skulle kanske stannat bland jägarna.

Dagens korn

Ingen är så dum att
han inte då och då
gör sig dummare.

Stanislaw Jerzylec

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster