Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-11-24

Då regerade ”Spanskan”
Bra timpenning för Carola

Idag är det den 24 november. Från nådens år 2004 flyttar vi oss tillbaka 86 år och hamnar således rakt in i den 24 november 1918. Det var en dyster period i fosterlandet och vår bygd skonades inte heller. En titt i morbror Lars minidagbok, som jag återvänder till emellanåt, har lett mig in på de här tankespåren.

Förutom krig och elände härjade också Spanska sjukan och den gick fram som en epidemi även över vårt land sedan sommaren. ”I Norrala har det legat sjuka överallt och ovanligt många har dött i höst, fyra, fem och sex lik har begravts om söndagarna i november”, skriver han.

Och just den 24:e, alltså årsmot idag, så berättar han: ”Söndagen den 24:e begravdes tre stycken från Källene, Svante 31 år och hans hustru Brita 32 år samt Jon Olof 34 år. Mycket folk har skördats av döden runt om i bygderna och de flesta i åldern 20-40 år”.

Så nämner han om ”dyrtid, hö och hafre, mjöl och smör till odrägliga priser. Barmark och fint väder ännu den 27 november, konstiga tider på alla sätt och vis”. Och konklusionen av det hela sammanfattas i de poetiska orden ”I tidens aftonskymning bland skuggorna jag står och ser de sista strålar, från sol som nedergår”.

Det här var dystra saker för att sättas på pränt i krönikeform, men det skadar kanske inte att påminnas om hur man kunde ha det även i den så kallade gamla goda tiden. Vad hade dom för regering egentligen, som inte kunde styra och ställa bättre? Även om vi klagar över mångt och mycket hur vi har det idag, snöskottning och höga bensinpriser bl a, så får vi nog vara tacksamma att vi lever när vi lever.

***

Det här med välståndet menar många har med hur pass stinn plånbok man har. Ju stinnare ju lyckligare! Även om många tvingas att skrapa i botten, så går det ju att tänka sig hur Carola har det.

Såg just i den trovärdiga kvällsavisan Aftonbladet att hon ibland kan ha en skaplig timpenning. ”Carola tjänade 200 000 kronor för 45 minuters jobb”. Hon uppträdde häromdagen på en hemlig lyxfest för ett kreditkortsföretag på Berns. ”Carola vet att hon är exklusiv och Sveriges kanske mest populära artist”, konstaterar bladet.

I februari uppträdde hon på Spy Bar i Stockholm där sängjätten Dux anordnade party, och för fyra låtar tog hon 150 000 kronor, framhåller samma källa.

Tänk vad bra hon måste må, som väl aldrig behöver gräva djupt i plånboken!

***

Ni känner väl till uttrycket att vara född i farstun. Men i förra veckan kunde man läsa om Ulf Odenmyr i Edsbyn som är född i en affärslokal i Östra Värmland.

Det var så att handlanden pappa Isak var rädd om sina barn, och därför lät han alla fyra födas hemma för han fruktade att de skulle bli bortbytta på BB. Om Ulf sägs att han fick sänkt uppförandebetyg i skolan på grund av bus. Men det blev folk av honom med tiden, och bland hans bedrifter kan nämnas att han byggt sjukhus på Sri Lanka och jobbat för Skanska i Libyens öken.

Inte för att jag har något med saken att göra, men man kan väl få gratta 65-åringen så här en vecka i efterskott.

Dagens korn

Även om man har tio
miljoner säckar ris
kan man inte äta
sig mer än mätt.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster