Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-12-01

Adventsljusstakar som trilskas

Nu är vi inne i advent. Det viktigaste för många är stämningen. Och stämningen skapas bland annat genom ljusstakar och kanske en adventsgran. Fast advent är förstås något helt annat. Men stämningen ska vi inte förneka. Stämning ska vi vara måna om och vara tacksamma för. Det tycker jag.

Men det där med ljusstakar kan vara krångligt. Det finns så många elektriska ljusstakar som är oelektriska. Dom bara trasslar till sig och då är stämningen borta. Det knyter till sig i nervsystemet. Advent är så långt borta.

Innan advent gick in så plockade jag fram alla tretton fönsterstakarna, och det var så det började. De första tolv skötte sig perfekt och skapade stämning i fönster efter fönster.

Och det var ju som det skulle, för i våras, någon gång kring påsktiden – jo, det är sant för julen varar ju till påska och man ska suga på karamellen så länge som möjligt – då lyste alla stakarna perfekt. Det var bara att lägga ner dem i sina respektive förpackningar och önska vila i frid till nästa jul.

Men så var det den där trettonde staken, (olyckstalet) som höll på att helt spoliera adventsstämningen. Hur än kontakten sattes in, vändes och vreds i vägguttaget så var numro tretton helt svart. Att tappa humöret och gå hårdhänt fram vågade jag inte när Hon såg på, så jag försökte tala så adventsljuvt som möjligt till den döda tingesten. Allt medan ögonen emellanåt stirrade på de tolv som blänkte och glänste och spred adventsstämning.

Då kom Hon fram med en sådan där skruvmejselliknande tingest som väl är en julklapp från någon måg, och som Hon har stort förtroende för. Alltså både mågen och mejseln. Den ska blinka när den kommer i kontakt med det som har känning av strömmen.

Nu visade det sig att den växelvis blinkade eller oblinkade lite hur som helst. Skulle man varit resolut och inte i första hand tänkt på adventsstämningen så hade man satt dit en adresslapp ” Långtå” och stoppat ljusstaken i gröna tunnan. Men se Hon har en ängels tålamod, tycker om att experimentera sig fram och vill gå till botten med även ett påfrestande adventsproblem.

Så jag sa åt henne att nu tar vi en lampa i taget, skruvar ur, skruvar i en annan, sticker dit den blinkande skruvmejseln, och när vi tullat hela lagret av lampor i byrålådan, så vad hände väl då? Joo då, se man måste ha tålamod. Även när det gäller en trilsken sjuarmad adventsstake. Så nu har vi adventsljus i vårt hus. Alla 91 ljusen strålar.

Och så ska vi komma ihåg att advent har en vida högre innebörd än ljus i fönstren. Han, kung David, skrev så här: ” Höjen I portar edra huvuden för att ärans konung må draga därin”.

Dagens korn

Nu så tändas ljusen,
tusen visst det är,
och fröjd det blir i husen
trots stakar till besvär.

Fyng

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster