Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-12-08

Målaren Perrolf med skivor i Söderhamn

En ordkonstnär målar inte längre. Radiomannen Bertil Perrolf är död.

Hans mest kända program var ”Skivor till kaffet”, och det var i sådana sammanhang jag stötte ihop med honom ett par gånger. Under åren 1957-1993 serverade han dessa skivor. Efter 1136 program ville inte Sveriges Radio ha hans medverkan längre, varför han sades upp. Men det blev tittarstorm och han fick fortsätta.

Han använde aldrig manus utan drog penseldragen fullständigt fritt. Och hur han målade! Han kunde skildra omgivningen som ingen sett den förut. Som t.ex. ”Adventsljusen i lunchrummets fönster lyste på regndropparna så de såg ut som tårar av eld på rutorna mot den grå, tunga himlen utanför…” Svenska radiolyssnarna tyckte om att höra hans poetiska beskrivningar. Kritikerna tyckte kanske det var ett svulstigt språk.

Första gången vi råkades var vid en sändning från Vågbrohemmet, och jag ser och hör honom än när han stod vid fönstret, tittade ut och målade tavlan för radiolyssnarna. Han plockade fram detaljer som kanske ingen sett tidigare utanför hemmets väggar.

Bertil Perrolf var inbiten radioman, det var hans redskap. I tv förekom han sällan. Radion var för honom mycket intressantare, det var lättare att tala med folk när ingen kamera skrämde.

Andra gången vi råkades var på Albertina i Skärså, ett evenemang som Söderhamns-andan grejade till. När sändningen började stod Perrolf ute på verandan, lade mikrofonen mot den nyfallna snön så snöknarret hördes ut över landet. Han målade Skärså som ett välmående och rödkindat fiskeläge. Han blickade ut över fjärden och beskrev idyllen så att alla Sveriges radiolyssnare såg tavlan framför sig.

-Skogen är lite snötung. Det låter lite ansträngt när en kråka ger hals. Det börjar bli lite julstämning, när skymningen faller på.

Det här hände en tisdagsmiddag i november 1984, så evenemanget kan 20-årsjubilera. Bland de 90-tal som trivdes och trängdes i Albertina, fanns lilla Hanna Rosén, endast elva veckor gammal. Inte hade hon mycket att säga när hon intervjuades av Bertil Perrolf. Men mellan sugen på nappflaskan undslapp hon i alla fall en stilla rap, kanske Sveriges yngsta rap i radion, medan de små fingrarna kladdade på Perrolfs mikrofon.

Och vem skulle vara med i sändningen om inte ordbajsaren Torbjörn Olsson, som passade på att utnämna Bertil Perrolf till hedersmedlem i Söderhamns-Andan. Torbjörn ångade förstås på som vanligt och Bertil fick knappast en syl i vädret.

-Det var en förskräcklig karl att bubbla på, sa han. Andas du aldrig?

Torbjörn var förstås snabb som vanligt och parerade:

-Joo, på helgerna.

En gammal radioman, som då hade 27 år i gamet, blir han aldrig nervös? frågade jag.

-Alltid nervös före, bekände han. Det är ett rent helvete innan sändningen börjar. Men så fort man går ut i sändning släpper det. Direktsändningar har en verklig tjusning, bedyrade han.

Så här inför jul förknippar jag ett minne speciellt med Bertil Perrolf. Natten mot julafton brukade han befinna sig på Gotland och i Visby i direktsändning.

När klockan gått över 24 och julafton var inne så tog han till orda. Målade stämningen i mörkret, beskrev husen och blommorna i fönstren efter gatan där han vandrade fram. Och kanske minns jag särskilt den där natten när han med sin melodiska stämma inledde med: ”Det faller juleregn över Gotland.”

Sen släppte han traditionellt fram Jussi Björling som sjöng ”O, helga natt…”

Efter detta kunde man stänga radion, sova gott, för då var det jul!

Dagens korn

Det är lättare att prata
än att säga något.

Ryskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster