Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-12-15

Träsnidaren som förvånade Lill-Babs och Ivan

Det är så att Ivan har gått och blivit förtjust i Lill-Babs. Hon berättade en så tänkvärd sak så det tog tag i honom, och nu höjer han henne till skyarna. Det var en dag i somras som Ivan befann sig på Svebobvallen i Järvsö och det var där det hände. För att inte säga tände.

Det var stor invigningsfest på vallen, då man tog ett nybyggt kokhus i bruk. Och till invigningsmedverkarna hörde Lill-Babs. Sen dess har det varit bara Lill-Babs för hela slanten. Ivan har musiken i blodet och han önskar att Babsan ville lära sig spela nyckelharpa, för då kunde de ge sig ut tillsammans som gårdsmusikanter.

Lill-Babs berättade en tänkvärd episod ur levande livet som grep henne och sen har den i sin tur gripit Ivan. Han tyckte det var som en väckelsepredikan, och sådana tycker Ivan om.

Den glada jarsötösen var en dag ute på promenad i skogen någonstans i Järvsö. Plötsligt stötte hon på en person som satt där och täljde så spånorna sprätte. Han täljde trähästar och de blev av en sådan stil att det tog tag i tösen. Det var form och elegans över kamparna och Lill-Babs föll i en enorm beundran för både hästarna och träsnidarens begåvning. I sin beundran och nyfikenhet ställde Babs frågan:

–Hur bär du dig åt att forma till så fina hästar?

Träsnidaren var lugn och försynt och i sin något tillbakadragna attityd gav han svaret helt utan några åthävor:

–Joo, jag tar helt enkelt bort från trästycket det som inte är häst!

Då blev det bara hästen kvar. Och den såg ut som en riktig häst ska se ut. Därför att allt det onödiga hade snidats bort.

Ivan fick i det enkla svaret något att tänka på. Och han förde förstås det djupsinniga svaret över på oss människor.

–Tänk vad mycket man har som kan tas bort. En massa överflödigt gods som bara tynger ner oss och som vi släpar med oss alldeles i onödan. Jag tyckte trätäljarens svar var som en predikan, sa Ivan, samtidigt som han i fantasin såg träsnidaren framför sig och hörde Lill-Babs ljuva röst.

Vilken härlig och tankeväckande bild. Ta bort det som inte är häst! Ta bort det som inte är livsnödvändigt för människan. Det kan vara något att tänka på inför julen med dess klappraseri.

Tankarna förflyttar sig från händelsen på Svebovallen och till det antika Grekland, där man kan dra en parallell. Där fanns en filosofskola, berättas det, som lärde ut att förnöjsamhet var den högsta av dygder. När filosoferna gick där på torget och beskådade vad torgmadamerna dukat upp sa de utan habegär: – Tänk vad mycket det finns som inte vi behöver.

Alldeles som att skilja överflödigt trä från den fina hästen. Skilja agnarna från vetet. Eller som en solist sjöng häromdagen i tv att ”släppa taget om allt vi vill ha”.

Inte var det underligt att Lill-Babs gav Ivan en tankeställare.

Dagens korn

Jag gillar arbete,
det fascinerar mig.
Jag kan sitta i timtal
och bara titta på.

Jerome K. Jerome

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster