Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2004-12-29

Ett nytt år med nya tillfällen

Tiden trillar iväg. Nu har det mesta av julhjulet rullat förbi, och nu stundar nästa station; Nyåret. Nytt år nya tag. Vi passerar en gräns, men egentligen är det ingenting sensationellt. Dagarna rullar på som alltid, snön faller och tövädret kommer och går.

Det enda egentliga av nyhetsvärde är att vi byter ut sista siffran, och det kan ta sin tid innan man blir bekant med den nya. Det är konstigt hur vi – i synnerhet vi gamlingar – gärna lever kvar i det gamla.

Nytt år med nya tillfällen och nya möjligheter. ”Var dag är en sällsam gåva, en skimrande möjlighet /…/ var afton står klara stjärnor och frågar dig vad du gav”.

Vad mycket det är som rinner förbi utan att vi griper fatt om möjligheterna, och så här vid årsskiftet i synnerhet står man där likasom på en höjd och tittar bakåt och ser vad som gjordes eller inte blev av. Blicka framåt kan vi inte, för det är som att se in i en mörk tunnel. ”Var afton står fjärran stjärnor i glans över dag som flytt”.

När ordet tillfälle nämns kan jag inte komma ifrån den där bilden som målades för mig i unga år. Någonstans i Grekland lär det finnas en staty som visar en man i framåtlutad ställning, han är likasom på språng. Han har yvig lugg men är kal i nacken. Under statyn står en dialog:

”Vad är ditt namn?” Svar: ”Tillfället”. ”Varför står du så framåtlutad?” Svar: ”Jag har så bråttom”. ”Varför har du så yvig lugg?” Svar: ”För att man skall kunna fånga mig i flykten”. ”Varför är du så kal i nacken?” Svar: ”För att ingen skall kunna ta mig fatt när jag en gång gått förbi”.

Kanske året som gått inneburit tillfällen som kommit och gått. Och vi står där och tittar efter tillfällen som var så där kala i nacken. Vi hade ingen chans. Eller också var vi inte vakna nog när det kom emot oss med en yvig lugg!

Ett tillfälle kan forma en framtid. Ordspråket säger att tillfället gör tjuven. Men ett tillfälle kan också ha en positiv innebörd, en ny livschans, en ny framtid, ett nytt mål.

Julhelgen har förstås för oss inneburit många tillfällen att äta god mat. Det har försports mig att vi under julen, det vill säga vi alla i Sverige tillsammans, äter 65 mil skinka. Om alla uppätna skinkor – ja det här gäller förstås medan de ännu var skinkor – läggs ut, så skulle de räcka vägen mellan Stockholm och Malmö. Tänk att vi äter hela 65 mil skinka. Det lär bli ungefär ett kilo per person. Det är ju inte klokt vad vi frossar.

***

Igår begicks ett 122-årsjubileum i det tysta. Det gäller en kämpande kår. Den 28 december 1882 höll Frälsningsarmén sitt första väckelsemöte i Sverige. Det leddes av bokhandlerskan Hanna Ouchterlony från Värnamo och ägde rum på Ladugårdslandsteatern, sedermera Folkan vid Östermalmstorg i Stockholm.

När Frälsningsarmén kommer i blickpunkten kommer jag ihåg vad en av dess riksevangelister berättade på kåren i Söderhamn för många år sedan. Han brukade göra skolbesök vid sina turnéer över landet. Bland annat redogjorde han för emblemet med texten ”Blod och Eld”.

Innan han slutade framställde han frågan, för att höra om lektionen ”fastnat”, hur emblemets text löd.

Det var moltyst i klassen, men så vaknade ett ljushuvud till liv, och med kämpaglöd i blicken utropade han: ”Eld och lågor”!

Om tre dagar går vi in i ett nytt år. Må det bli gott. Men glöm inte bort 5:an i aktern!

Dagens korn

Om man vägrar se bakåt
och inte vågar se framåt
så måste man se upp.

Tage Danielsson

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster