Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-01-05

Paniken och oförglömlige Lill-Nisse

Just nu känner jag mig som den kvinnliga krönikören i en veckotidning. Under rubriken ”Tacksam för paniken” jämrar hon sig skriftligen:

”Jag känner panik för dessa krönikor. Det känns som det blir tätare och tätare mellan gångerna, men längre och längre mellan uppslagen. Jag somnar utan att vara klar med något. Kan det vara meningen att man ska leva så här?

Det är då jag tänker att jag egentligen är tacksam för paniken. Jag är tacksam för de svettiga nätterna och bråkiga morgnarna när barnen ska iväg till skolan”, skriver hon.

Just nu känner jag mig lika barskrapad som den klagande kvinnan. Då sträcker jag ut handen och griper om ett kuvert i brevstället på skrivbordet. Det är från Håkan, och han skrev det för ett par månader sedan. Anledningen? Nu citerar jag återigen Jan Myrdal: ”Om detta har jag skrivit förr”.

Jag upprepar julstämningen och skriver att ”det hände vid den tiden…” Jag hade skrivit om den lille märklige, kunnige och allvetande Lill-Nisse. Det satt bra, och flera var på mig och kompletterade mannens liv och gärning med minnesbilder av Nisse.

Jag ska inte repetera några av dem, utan ta det där brevet från Håkan, som jobbar på Hudiksvalls Tidning och minns Nisse ”som levde liksom i en sagovärld”. När Håkan i unga år kom till Söderhamns Tidning stötte han ju ihop med Nisse, om vilken han till en början fick uppfattningen att denne hade en hög befattning på ST.

Just nu bara en bild. En tid efter ST:s nedläggning träffade Håkan Lill-Nisse på kafé Blå koppen, som låg mitt emot ST. Där kom Nisse in uppklädd i kostym och överrock och beställde kaffe med bröd. Håkan frågade Nisse om han skulle på kalas.

-Nej, jag ska till Enköping, sa Nisse.

-Så då åker du förstås tåg, undrade Håkan.

-Näej tack du – när jag ska så långt tar jag alltid flyget.

-Men finns det en flygplats i Enköping? frågade Håkan.

Helt plötsligt rev Nisse åt sig en tidning ur hyllan och ursäktade sig med att han inte hade tid med ett längre samtal. Han hade en viktig artikel att läsa!

Därmed var samtalet slut. Och Håkans kommentar är den, att Nisse var en person som spred glädje på sitt speciella sätt. ”Under 35 år i tidningsbranschen har jag mött massor av människor. En del har man glömt bort för länge sedan. Men Lill-Nisse kommer jag alltid att minnas.

Vänliga hälsningar från Håkan Persson, född och uppväxt i ” Körsta”, Norrala.”

***

Just nu har jag all anledning att tacka Håkan för brevet som stack upp ur brevstället och räddade mig från paniken.

Ska också ge Ingrid, som jag stötte ihop med i varuhuset, en hälsning. Hon frågade om jag kände till Gubbstrutten i Dagens Nyheter. Bara en glimt. När DN övergick från att vara en stor drake till tabloid, gjorde Gubbstrutten reflektionen: ”Det lilla sagolandet Sverige har inte plats för stora drakar.”

Tabloiden har svällt och trängt ut drakarna!

Dagens korn

Hur ringa en människa än är
har hon en uppgift att fylla

Kinesiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster