Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-01-12

Har funderat 300 gånger! Svårt starta datorn

Innan jag lägger pennan ifrån mig…

Han var född i Närpes i Finland 1897 och kämpade igenom livet tills han somnade in en augustidag när han stod på gränsen att nå 97 år. Kämpade – ja hans liv var en kamp, kanske främst för att hjälpa människor till ett bättre liv. Han var en av sin samtids allra främsta evangelister. Den store Billy Graham sade om honom att han var den främste.

Han var en talare som, kanske mycket genom sitt finländska idiom, fångade lyssnarna. Men vid sidan om sin förkunnargärning var Frank också en framstående författare, som kunde stapla upp ett 40-tal volymer i bokhyllan, signerade av honom själv. Märkligt nog tycktes pennan vara hans främsta verktyg.

På bilder ser man honom sällan vid skrivmaskinen, men däremot sitter han ofta i sin skrivarstuga nere vid sjökanten i Töcksfors med en skiva i knäet som underlag för manuspapperen. Och verken producerades med pennan i hand.

I hans böcker möter man ofta just uttrycket ”innan jag lägger pennan ifrån mig”. Det var en sak till som han ville sätta på pränt.

De här tankarna kom för mig när jag läste intervjun i DN med författaren Torgny Lindgren. Frågan ställdes till honom om han skriver långsamt. Och han svarade:

” Ja. Ur en journalists synvinkel skriver jag i det släpigaste tempo man kan tänka sig. Jag har hållit på med de här tre böckerna (Hummelhonung, Pölsan och Dorés Bibel) i 30 år. Men jag tar mig samman! Jag skriver alltid för hand, vet inte hur man startar en dator.”

Alltså ytterligare en författare som utnyttjar pennstiftet. Det här med datorn, som han känner sig främmande för, gör att man faktiskt känner sig smått befryndad med Torgny Lindgren. Hur dumma får vi gamla karlar egentligen vara? Men så länge HON är trogen vid datorn och villigt ”knackar” ned min diktamen så löper det vidare. Pennan har jag lagt ifrån mig. Vet inte hur man startar datorn.

Eftersom jag är inne på DN så stannar jag inför vad professorn i miljöhistoria Sverker Sörlin skriver med anledning av katastrofen i Asien. Där sätter han märket på skapelsens krona människan:

”Naturens krafter kan vara hemska. Men innan vi förbannar naturen, låt oss inte glömma att mörkret i människan är ännu djupare än någon vulkans.”

***

Innan jag lägger pennan ifrån mig ska jag citera författaren och krönikören Henning Mankell. Onsdagen den 18 augusti 1999 skrev han i krönikan i Expressen att han plötsligt upptäckte att han stod i färd med att skriva sin 99:e krönika.

Mankell berättar att det tar ca 2 timmar att göra valet, skriva och sen skriva om. Ibland går det trögare. ”Fast tänker gör man ju hela tiden. Krönikörer vittrar ständigt. Själv skriver jag små lappar som jag klistrar fast på datorn”, berättar han.

Tröstefullt för en liten skrivare se att det för en ”stor” skrivare går ”trögare” ibland. Sen Mankell skrivit sin 99:e krönika försvann han ur spalterna.

När jag satte det här papperet i maskinen påbörjade jag min 300:de krönika med funderingar. I det fallet slår jag alltså Mankell med 201. Få se hur det blir i fortsättningen.

Nu sätter jag i alla fall punkt och lägger pennan ifrån mig.

Dagens korn

Datorer är värdelösa
De kan bara ge dig svar

Pablo Picasso

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster