Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-02-09

Stråkdrag, gitarrknäpp och klarinettblås

Joakim Svenheden har varit här. Läkarsonen från Söderhamn. Han, med fiolen under hakan, och Mats Bergström, som knäpper på gitarren som inte vilken som helst, hjälptes åt att sprängfylla den vackra Baptistkyrkan. Och allihopa, som både satt och stod, njöt obeskrivligt. HON som satt på samma bänk var mest förtjust i flagiolettonerna. ”Hur bar han sig åt?”

I programbladet stod det att båda var födda i Gävle. Det där nöjer vi oss inte med. Visserligen kan Joakim ha sett dagens ljus i länsstaden, men vi håller förstås hårt på att han är uppväxt i Söderhamn. Joakim är bygdens son. Han, som varit konsertmästare i Norrköpings symfoniorkester, i Londons filharmoniska orkester och är det nu i Kungliga filharmoniska orkestern i Stockholm, samt pedagog vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, han är förstås söderhamnspojken.

Och så kan vi vara stolta över att i programbladet läsa att Joakim ”fick sin första grundläggande violinundervisning hos Kalle Norin i Söderhamns musikskola”. Bravo Kalle! Ja, Kalle har ju flera fina fiolister på ”sitt samvete”. Inte underligt att han känner varmt för den musikskolans framtid när den nu ligger i stöpsleven.

Ni kanske inte känner till hur Joakim kom att spåra in på stråkdraget. Han brukade följa med två nioåriga flickor och lyssnade när de tog lektioner för Kalle. Läraren tröttnade på att ständigt ha honom som åhörare och sa att om han skulle vara med på lektionerna så fick han lov att börja spela själv.

-Ja, det kan jag väl, sa Joakim, och så satte Kalle en fiol i händerna på pojken. Och där sitter den fortfarande. Fast det var förstås inte den 1722-årsfiol av märket Stradivarius som han hanterar nu för tiden.

Efteråt fick Kalle dåligt samvete när han hörde att Joakims tidigare dröm var att bli klarinettist. Han såg nämligen upp till en av de stora klarinettisterna med jazzförtecken. Men idag tror vi inte att Kalle ångrar sitt ingrepp i lyssnaren Joakims liv.

Inte alla musikskolans elever har som Joakim klättrat mot höjderna. Det är säkert många som likt Mattias tagit sin Mats ur skolan och gått hem. Mattias tänkte bli klarinettist. Gick i Söderhamns musikskola och fick undervisning av Åke. Ömsom klaffade det bra och ömsom klaffade det sämre.

Mattias hade kanske inte planer på att en gång få sitta med i filharmonikerna i huvudstaden och bli solist i Sveriges radio. Men han kunde väl lära sig att spela ett stilla Andante och glädja mor och far. Och kanske en och annan flicka. Fast någon hetare glöd lade han inte in i lektioner och hemmaövningar. Det mesta gick trögt som i motvind.

Så Mattias fattade sitt beslut. En dag när naturen stod i blomning och fåglarna kvittrade som de allra skickligaste flöjtartister – eller var det kanske klarinettoner som hördes i trädens kronor – laddade Mattias upp. Tränade kanske mera på en liten formfulländad motivering än själva spelningen när han kom till lektionen.

Mellan blåsningar och magstöd och hantering av klaffar dristade sig Mattias till och framstötte i en djupandning:

–Jag funderar på att sluta spela!

Svaret han fick av musikläraren var kanske inte väntat:

–Har du aldrig tänkt på att b ö r j a spela?

Nåja, det var då det. Idag är Mattias en fullvuxen och självförsörjande karl i samhällets tjänst utan bekymmer för klarinetten.

Mattias öde och sorti ur musikskolan delas säkert av flera!

Joakim Svenheden har varit i Söderhamn. Joakim kommer igen med fiolen den 11 mars. Välkommen åter till hemstaden!

***

Min förra krönika slutade jag med orden: ”Nu lägger jag pennan ifrån mig.” Detta har av många uppfattats som att jag slutar att skriva. Men man kan ju behöva en liten paus emellanåt. Jag citerar radioreportern Staffan Dopping, som säger: ”Jag och Sveriges radio har en ständigt pågående romans, även om jag gör slut ibland.” I mitt fall – byt ut Sveriges radio mot Kuriren.

Dagens korn

Det är skönare lyss
till en sträng som brast,
än att aldrig spänna en båge.

Verner von Heidenstam

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster