Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-02-23

60 år sedan Olle W vann DM i Norrala-skogen

Från stora Hudiksvall tar vi ”ett störtlopp” till lilla Norrala och ett 60-årsjubileum. Det gäller skidor under fötterna. Stora Hudiksvall avverkade helt nyligen sitt femte stora SM med kungabesök. Lilla Norrala avklarade sitt lilla DM på 15 kilometer lördagen den 27 januari 1945. Då var det skidfest i Norrala med god reklam för branschen.

Tusentals röda rosor ströddes i berömmande ord över Hudiksvall. Och dom frodas väl än. Inte mindre var lovordsskörden över orutinerade Norrala IF för ett mycket lyckat arrangemang efter dåvarande förhållanden. Men 60 år tär på blomsterfägringen. Fast vi som var med då kan känna rosendoften än.

Kuriren strödde också rosor i måndagsreferatet:

”Man torde nog utan överdrift kunna påstå att Norrala i lördags lite smått skrev idrottshistoria. Det var första gången som NIF getts ett sådant förtroendeuppdrag och arrangörerna hade inte sparat någon möda. Det var en verklig idrottsfest i Norrala och på gamle skidveteranen Sigfrid Jonssons ägor i Svarven var ’skidstadion’ förlagd. I den snåla och besvärande blåsten hade nära 400 personer mött upp för att åse drabbningen mellan hälsingeeliten.”

Sedermera riksdagsmannen Nisse Stenberg var speaker och på sitt sakkunniga sätt höll han publiken varm. NIF hade engagerat en patrull signalister från I 14, som var utposterade på halva banan vid Vettan i Trönö, och därifrån lämnades ständiga rapporter.

Predestinerade att toppa listan var gänget från Tallåsen; Jöns Hermansson, Sixten Gunn, Rune Burtu och kanske ”Svarte prinsen” Knutte Hedkvist från Bergvik-Marma. Av stort intresse var det förstås för publiken att få se vasaloppssegraren från några år tidigare, Olle Wiklund, Bergvik, rusa fram i norralaspåret.

Men Olle hade ju gått sta och blivit religiös, så han var nog ingenting att räkna med i toppstriden. Otränad som han väl var vid det här laget.

Ja, så började då rapporterna från Vettan att löpa in. Som man anat var det favoriterna Burtu, Hermansson, Hedkvist och Gunn som toppade listan.

Men vänta, startnummer 42 Olle Wiklund bröt sig in på andra plats. Olle kunde tydligen åka än. Men halva banan återstod och när slutresultatet spikades upp så var ordningen i toppen följande:

  • Olle Wiklund, (2) Rune Burtu, (3) Jöns Hermansson, (4) Sixten Gunn, (5) Knut Hedkvist, (6) Johan Wallin, (7) Lasse Bodin.

Prisutdelningen hölls, på grund av brist på lokaler, i Missionshuset, där trängseln var stor. Alex Hedman hälsningstalade och berörde idrottens betydelse.

Manskören medverkade och ledaren betonade att man för dagen var dålig ”hjälpa”, men ställde upp ändå. En av signalisterna från I 14 kunde inte förstå vad som menades med ”hjälpa”, men det var förstås norralamål och kan översättas med att besättningen var decimerad.

När Olle hämtade sitt pris, en fåtölj, passade han på att för publik och de många skidkamraterna vittna om sin kristna tro. Parallellen var klar; kampen på den andliga vädjobanan.

Han kom tillbaka, Olle Wiklund, till Norrala och rusade runt i norralaskogen 1985. Då firades ett 40-årsjubileum i liten skala med samling vid dåvarande skidstadion i Boda och elljusspåret utnyttjades.

Det kördes stafett med tremannalag av skidungdomar i uppåtgående. Mot dem kämpade Olle. I stafettlagen åkte 9-åriga pojkar en kilometersslinga som var upplyst av marschaller. Andra sträckan, samma slinga, kördes av 9-åriga flickor och tredje slingan, elljusspåret 2,5 km, åkte 11-åriga pojkar. Olle åkte elljusspåret tre vändor och vann, även om kampen var hård. Olle var då 70 år.

***

Vi började i Hudiksvall och i slutklämmen vänder vi tillbaka och in i en tygaffär, dit en hudikkvinna kom för att handla.

Damen: ”Vad kostar alnen av detta tyg?”

Herrn bakom disken: ”En kyss!”

Damen: ”Det är bra. Jag ska be om fyra alnar. Skriv upp skulden. Min mormor kommer in och betalar i morgon!”

Dagens korn

Den största skillnaden
mellan pojkar och män
är priset på deras leksaker.

Cynthia Warren

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster