Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-05-13

Då blev Allsång belönad med 10 kronor

Tänk att Allsång kan vara värd bara 10 kronor! Ja, så kan man ju resonera ur en viss synvinkel.

Allsång är på modet, och nu har ju skränkvällarna på Skansen dragit igång igen. Fast kulturen med allsång har väl spårat ur. ”Det är mera något av kult (gudstjänst, liturgi, dyrkan, tillbedjan, hyllning) över jätteansamlingarna”, som någon uttryckte det.

Vad får allsången för plats numera? Gjorde streck för punkterna premiärkvällen och kom till resultatet att det var sex framträdanden av solister och endast tre genuina allsånger. Sen var det en massa värdelöst snack som kan placeras under kolumnen dösnack. Annat var det med jubileumsprogrammet från 1986 med allsångsledarna Bosse Larsson och Egon Dahl. Då var det mera allsång rakt upp och ner.

Fast det är förstås skillnad på nittonhundradå och tjugohundranu. Det är väl den skillnaden som ska betecknas ”utveckling”. Men nog kan det vara svårt att sitta framför teven och fatta galoppen, man bör nog sitta på plats efter att ha varit inlindad i filtar och haft kaffetermosen med sedan kvällen före. Det är väl sådant som kallas för atmosfär och som inte kan upplevas framför bildskärmen.

Nog av kverulerande från en gammal gubbstrutt. Klart är att skansenkvällarna har en enorm dragningskraft och ett oerhört grepp om folket. Och folket gör ju inga inbrott, slåss, våldtar och ställer till med en massa annat elände så länge de sjunger allsång på Skansen.

***

Allsång för 10 kronor var det. Uttrycket allsång härrör från 1927. Då föddes den. Tidigare sjöng man ”unison sång”, vare sig det gällde psalmer i kyrkan eller övriga värdiga sånger på kalas. Men vid den tidpunkten ville man ha ett annat uttryck och mera allomfattande för begreppet att sjunga tillsammans (fast det gällde inte körsång).

Dagens Nyheter utlyste en tävling för att få fram ett bra ord som samlade sjungande människor under ett paraply. Och det skulle vara en präst för att komma med ordet som föll juryn i smaken. Det var prästen Manne Eriksson i Svärdsjö i Dalarna som tyckte ALLSÅNG lät bra. Det tyckte juryn också, och som tack för hjälpen fick prästen 10 kronor!! För det är han värd en applåd. Sjung svenska folk och tacka svärdsjöprästen för den goda idén.

Ja, så kan man ju också tänka på räckan av kända allsångsledare. Det började med musikdirektören och kantorn Sven Lilja, som kunde ha upp till 400 000 besökare på Skansen varje år. Då slutade kvällarna med Hugo Alfvéns ”Sveriges flagga”. Sen kom Egon Kjerrman, Bosse Larsson, Lasse Berghagen och nu Anders Lundin som fel man på rätt plats.

En god sak kan väl ändå sägas om allsångskvällarna. De tycks skapa glada människor och som Berghagen sagt: ”Sången binder oss samman. Ensamhet blir gemenskap”.

Glada människor ja. Försök att vara arg och sjunga samtidigt. Det är väldigt svårt. Om det ens går?

I sångsammanhang och inför ett framträdande skall man ju också sjunga upp sig. Inget ont sagt om det. Men jag tänker på vad Jussi Björling sa när han skulle framträda vid ett tillfälle och någon frågade om han inte skulle sjunga upp sig först. Jussi svarade:

-Är jag i god form behövs det inte. Är jag i dålig form så gör det varken till eller från!

Men det var Jussi som talade så. Han kunde han.

Slut för idag, tack för idag. Nästa gång blir det mera om sång.

Dagens korn

Sången ädla känslor föder,
hjärtats nyckel heter sång.

J. Jolin

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster