Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-08-10

Behöver man vara ”blöt” för att vara glad?

Då fick jag veta sanningen!

Vi är ett gäng gamla gubbar, som träffas varje vecka. Vi kommer från skilda sammanhang och vi trivs bra tillsammans. Och en sådan där veckoträff kan man väl ägna tid åt för att hålla kroppen ren. Det där blir en (o) vana, som man gärna håller fast vid. För att inte säga längtar till. För gubbarna är trevliga.

Och resonemangets vågor kan gå ganska höga. Det är märkligt vad mycken vetenskap som rymmer sig under de tunnhåriga huvudena. När man sitter så där offside och lyssnar och tiger och hör hur ämnena varierar i olika tonarter, så står det klart att det nog till stor del sitter fel folk i kommunens styrande instanser. Dom skulle befolkas av rekryter ur detta vidsynta och glada gubbgäng.

Ett ofta återkommande ämne är båtresorna och det fluidum som inblandas. Det är något av en ära att redovisa omfattningen. Eftersom jag är den jag är kan jag inte hänga med i tongångarna utan sitter tigande. Men vid ett tillfälle tog jag del i kören och avgav mitt vittnesbörd för att klarlägga hur ”bakom” jag var.

–Jag är snart 100 år och har aldrig smakat en droppe sprit, inte ens trampat på en flaskkork!

Tänk vilken torrboll. Då fick jag veta sanningen. En röst höjdes:

–Gosse, då vet du inte vad verklig glädje är!

Skulle man uppfattas så att man, som vandrat här på jordskorpan i så många decennier och inte smakat en droppe av detta saliggörande flöde, är helt i avsaknad av verklig glädje? Må jag så betraktas. Men jag vet att jag har haft förfärligt mycken och verklig glädje i mitt liv. Oftast i torra vänners lag. Och vad roligt jag haft.

Ja, meningar och uppfattningar kan variera, men jag trivs ändå med det gamla gubbgänget. Sommaren har gått utan en enda träff. Men snart drar det igång igen med veckoträffar. Kroppen väntar på både hettan och de gymnastiska rörelserna.

På tal om uppfattningar, så ledes tankarna till en kollega för många år sedan. När det gällde den våta varan var han begiven, och han skröt ofta över att han genom sitt supande hjälpt staten med pengar till U-båtar. Ja, det är ju också ett sätt att känna ansvar.

***

I sammanhanget läste vi för drygt en månad sedan om vad söderhamnarnas supande kostade samhället. Inga småsaker. 379 miljoner!!! En ökning med 30% sedan 1998. Är det av ansvar för U-båtar?

Det är 100 år sedan svenskarna drack så mycket som idag. Kostnaderna för alkohol i hela landet har ökat med 50 miljarder sedan 1998 till 160 miljarder om året. Dödligheten årligen till följd av alkohol väntas öka från 147 till 184 i länet och från 14 till 18 personer i Söderhamn. Så visst är alkoholens lov värd att besjungas!

Ola Westin på samhällsmedicinska enheten i Gävle ser, enligt ett uttalande, allvarligt på den höga konsumtionen. Sjukdomarna till följd av kraftig alkoholkonsumtion kommer att öka likasom våld och olyckor.

Ja, det är ju en torrboll som torgför det här. Men man har rätt att tycka och tänka. Och även kladda ner reflektionerna på ett papper. För det är ju ändå bara rena fakta.

Andra krönikörer skriver tvärtemot. Och det är ju deras syn på saken.

Dagens korn

Ett skäl till varför
jag inte dricker
är att jag vill veta
när jag har roligt.

Nancy Astor

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster