Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-08-24

Predikande politisk vilde. Fäbodjänta ej själv.

Tidigare har jag en gång stannat inför Gösta Ekmans funderingar; Aftonbladet eller Expressen. Den gången var det självklart Expressen, för jag skulle skriva om Carl-Adam Nycop, som var Expressens grundare.

Den här gången väljer jag Aftonbladet, för jag tänkte fundera litet över Helle Klein, som är Aftonbladets politiske chefredaktör. Man talar ju om politiska vildar, och trots den färg hon bekänner så kan man kalla henne för en politisk vilde. Fast det vilda ligger på ett annat plan, bland annat predikstolen. Som sådan är hon kanske mindre känd.

Förutom sitt politiska engagemang är hon alltså också engagerad i kyrkan. Hon är teol. kand, men ej prästvigd fast hon har venia, vilket ju innebär predikorätt. Helle Klein lär fortfarande ha tanke på att bli präst så småningom. Men vad har det här med det ”vilda” att göra?

Hon har intervjuats i sin egen tidning Aftonbladet och där själv berättat om sin vildhet och hur hon ramlade ner från predikstolen. Helle Klein var inbjuden till Bålsta kyrka för att predika. Där är det en hög predikstol, mera vanvördigt kallad ”holk”.

Inne i predikstolen stod en liten trappstege som hon stod på när hon predikade. Men hon kom väl i form och ”vildheten” tog överhand och hon gestikulerade lite för yvigt och tog därtill ett steg bakåt. Vilket innebar att hon försvann ur församlingens sikte när hon damp ner på predikstolsgolvet. Men det var bara att kliva upp, ta nya tag, fortsätta att lägga ut texten och vara lite mindre ”vild”.

En annan gång, då befann hon sig i en predikstol i Lund, råkade hon, enligt eget vittnesbörd, bli så yvig i gesterna så hon välte en ljusstake som hamnade i famnen på en herre nedanför predikstolen. Visst kan man tala om en politisk vilde i predikstolen!

Helle Klein är politisk chefredaktör och följaktligen ordbehandlare, vilket lätt leder tankarna över till käpphästen om det alltmera vanliga ”själv” istället för ”ensam”, vilket jag vet att också Bernt H. retar upp sig på.

Ett synnerligen typiskt exempel som ger anledning till att fundera. Härom kvällen lyssnade jag på Karlavagnen. Det var fria ämnesval och bland annat var det en glad och pratsam fäbodjänta, Anna-Stina, någonstans i Härjedalen som kunde konsten att hålla låda. Det var tydligen en låda full med färger, för hon målade fjällvärlden och det underbara fäbodlivet så man faktiskt såg både kossorna och den trolska naturen. Det strävsamma fäbodlivets mödor och bekymmer strök hon heller inte över, utan de fick också sina småsopar. Fast helhetsintrycket blev ändå att livet lekte.

Och så kom poängen när hon spillde ut lite extra färg:

–Men jag är inte här själv!

Men var befann hon sig då, och vad menade hon? Jo, förklaringen kom med tillägget:

–Mamma och pappa är också här!

Hon var alltså inte ensam.

Det där du Bernt är något att ta tag i. Ska vi falla in i trallen och börja använda själv själva?

Tilll sist en tanke från en tidningsman, väl känd på riksplanet. Uttalandet vittnar om hans syn på tidningssidornas värde och hur man därför delar mellan sig i familjen.

–Det är bra med en morgontidning i tre delar. En av oss tar Nyheterna och den andra tar Kulturen. Med Sport och Näringsliv tänder vi i kaminen!

Dagens korn

Långrandiga talare
når sällan den
springande punkten.

Saxe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster