Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-09-07

Krocket med Anna och Nacka

Nu är det krocket som gäller. Dels är det Nacka Skoglund och dels är det Anna som bor på det gamla bruket.

Men Nacka ligger långt bort i tiden medan Anna är dagsfärsk, och därför börjar jag med henne. Kvinnan har företräde.

Anna hade bjudit ett celebert gäng på middag. Och jag fick följa med. På inbjudningskortet stod det också krocket. Det hörde min barn- och ungdomstid till, sedan har det vilat för min del. Och så minns jag förstås brandsoldaterna vid gamla brandstationen nere vid torget. Satt de inte och solade på parksoffan utanför väggen så spelade de krocket när de inte släckte eldar. Dom blev riktigt duktiga på kloten.

Men nu tog Anna emot. Vilken festmiddag! Sedan välkomstkramarna och kindpussarna var avklarade satte vi oss till bords utanför stugväggen. Vi var tio stycken. Solen gassade och stekte och sommaren hängde sig kvar. Så bars surströmmingslådan ut med alla tillbehör från trädgården. Det var inte småsaker.

Förutom de tio mänskliga varelserna vid bordet så var det som om en armé flygfän legat på lur nere vid ån och kom framstormande och anföll. Man fick vifta undan dom med ena handen och stoppa in maten med den andra. Någon strömming fick de inte. Desserten var ett dignande bärfat och glass. Ni skulle ha varit med.

När måltiden var avslutad så började prövningarna. Anna hade tänkt på att på en mätt mage behövs också motion. Först en tipsrunda, där det dolde sig både blommor och politiska partier. Det gällde att ha ögonen öppna, för Anna hade klurigt istället för kommunister skrivit komminister (präst) men vem lade märke till bokstaven i i sammanhanget. Blomman skulle förstås vara prästkrage.

Sen så kom så att säga huvudrätten - krocketspel. Vid brandstationen rullade kloten lättare på underlaget, här var det gräsmattan, nystruken inför begivenheterna. Kloten rullade inte så lätt så det var svårt att beräkna. Utfarten mellan de båda bågarna gick perfekt, och likaså fortsättningen.

Efter vändpunkten och på hemvägen gick det i motvind, så till och med damerna hade inget förbarmande. Den ena efter den andra slog på målpinnen medan en annan backade fram och tillbaka. Placeringen? Inte blev det guld och inte silver och inte ens brons. Är det nå't annat som räknas? Men som balsam på såren så blev det kaffe med härlig tårta för alla. Vilken dag i Annas trädgård och vid bordet. Tacknämligt!

Så var det Nacka Skoglund. Journalisten Anita S-berg berättar om när hon i sin gamla tvåtaktare DKW körde Nacka till Harpsund dit han bjudits av Tage för att spela krocket. De båda var prydligt uppklädda, Nacka i grå kostym, vit skjorta och himmelsblå slips och hon i sidenklänning. När de närmade sig Harpsund sa Nacka:

–En annan är ju inte precis så insatt i politik, men den här Erlander är väl vänster, va? Röd liksom?

–Tage är socialdemokrat, sa Anita.

–Då blir det fin reklam för honom att synas ihop med mej i tidningen, sa Nacka.

Den långe spänstige Tage tog emot paret i säckiga brallor och kortärmad skjorta och utan slips. Han var ung då. Det var Anita också, och nervös.

När han tog henne i handen sa han:

–Vad fin du är. Ska du bort?

Sen vände han sig till fotbollsspelaren av världsklass:

–Är Nacka en bra spelare?

Den häpne Nacka undrade osäkert:

–Menar ministern alltså i krocket, då?

–Givetvis, sa Erlander.

–Man har väl bollsinne, sa Nacka blygsamt. Sen lade de bort titlarna.

Efter matchen rodde de ut med ekan och sen drack de kaffe med fru Aina.

Nacka var ju den där tiden mattförsäljare, och vi minns ju honom i en monter vid en mässa i Söderhamn som hölls i byggnaden där nu Förvaltningshuset (Förvaringshuset som Göran säger) står, där han sålde (visade upp) mattor.

Nu passade Nacka också på att försöka sälja heltäckande mattor till Harpsund. Då startade Anita sin DKW. Men roligt hade de tillsammans med Tage.

Dagens korn

Den är rik
som har vänner

Portugisiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster