Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2005-11-30

Dålig hörsel blir inte bättre av sladdrande reportrar

Herr Nilsson hör lite dåligt på höger öra. Han också. Det kan vara åldern som är orsaken. Det kanske också går att skylla på yrkesskada. Fast han har ju inte jobbat med slamrande maskiner och knattrande motorer, men han har varit omgiven av ungar som möjligen har gastat högt.

Fritiden har han gett mycket åt basket, fast bollstudsarna är väl inte så störande, men folkets jubel har ofta drabbat honom.

Nilsson ägnar mycken tid åt musik. Han är inte självutövande (jo, i ungdomen spelade han bastuba) men han är självlyssnande. Han är en notorisk spisare och sådant kan inverka på trumhinnorna om man väljer fel stil. Detta evinnerliga dunka dunka kan sätta sina spår, men sådant sätter Nilsson stopp för. Då vet han var knappen sitter.

Han har grävt sig in i musikhistoria och lyssnar intensivt på de store, så han känner för Beethoven, Mozart och Bach (fast de varit döda i respektive 178, 214 och 255 år). För Nilssons öron är dessa mästares stora verk som öronsalva. Så detta kan inte vara orsaken.

Herr Nilsson kan heller inte skylla på en skrikande och högljutt grälande hustru. Hon är inte sådan. Fru Nilsson är timid, talar kärleksfullt och inte högre än att Nilsson ofta får säga ”vafalls”. Hon är som solen och hennes röst är som balsam. Den sonora stämman sitter i lika troget som ungdomskärleken. Så den faktorn kan helt uteslutas.

Nu ska vi inte grubbla längre över vad orsaken kan vara. Det är bara så. Det är bara att hänvisa till avdelningen läkarvetenskap. Eftersom jag befinner mig i samma båt så känner jag empati för Nilsson. Detta gör att vi bägge har en gemensam nämnare, och nu är vi framme vid pudelns kärna efter denna utsträckta inledning.

Vi brukar förstås som så många andra lyssna på och titta på tv. Titta kan man ju alltid, men att lyssna är svårare. Om våra öron är i dålig kondition är förstås en sak, men detta enbart är inte orsaken att vi inte hinner uppfatta vad sladdrande och snabbtalande tv-folk smattrar ur sig. De sväljer orden och har så bråttom som om taxin står utanför dörren och ska iväg med dem.

Minst 75% av det de i kulsprutefart forsar ur sig går man miste om. De hinner inte uttala första stavelsen förrän nästa är på gång. Sen må det vara Carin 21.30 eller en stjärna på sporten som viftar och gör sig kvick, så det verkar som hon lägger större vikt vid charmigheten än budskapet. Annat var det när Tommy Engstrand höll låda.

Behöver inte de där stjärnorna genomgå skolning och avlägga talprov innan de sätter sig i sändning? Undrar herr Nilsson. Undrar jag. Och ändå är det väl i stor utsträckning högutbildade människor som sitter på de där posterna. Att de får vara kvar? De skulle höra sig själva, så kanske de sadlade om till ett yrke där de kunde tiga mera eller tala mindre.

Men tv-licens måste också vi med dålig uppfattningsförmåga betala. Att inte någon skriver en insändare!

Tänk om det ginge att få tillbaka t ex Georg Rydeberg och Inga Tidblad, suckar herr Nilsson. Se de hade säkert fått lära sig att det satt folk vid apparaterna som ville höra budskapet.

Dagens korn

Ibland är det tyvärr så
att folk inte lyssnar
om man inte skriker.

Stefanie Powers

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster