Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-01-25

Korsord är Göran Perssons sömnmedel

Ni brukar väl lösa korsord?

Det är en ren livförsäkring och ni är att gratulera. För då har ni bättre hälsa än de andra som aldrig ägnar sig åt detta tankearbete och de mystiska rutorna. Det har vi forskaren Björn Zetterströms ord på.

Han vill även påstå att korsord förmodligen är landets största fritidsintresse. Vilket han stöder på en Sifo-undersökning som säger att minst 800 000 svenskar löser korsord var eller varannan dag. Det är ju rent fantastiskt.

Det görs också gällande att vi svenskar är ett så friskt folk tack vare detta ihärdiga korsordslösande. I grund och botten skulle det betyda att vi kommit på ett mycket billigt och roande sätt att hålla oss friska. Kan vi lätta den många gånger omänskliga arbetsbördan för läkarkåren genom att grubbla över korsorden i våra tidningar, så må det vara väl unt.

Det här gäller alltså en fluga, så den som en gång blivit biten av den är för alltid fångad. Jag tänker på HON som tidigare aldrig ägnade korsordet en enda sekund. Så helt plötsligt tände det. Nu är det korsord från tidig frukost tills ögonen sluts i nattsömnen. Vid frukostbordet är det korsordet i vänster hand och grötsleven i höger. Och slår det stopp så ringer hon till herr Nilsson som är en baddare att finna på lösningar.

Vi som inte har så mycket ork kan väl hänga med när det till exempel står ”Han hade en ark”, fyra bokstäver.

Men det kan också förekomma tilltrasslade frågeställningar utan rim och reson. Som till exempel ”Fiskmiss”? Elva bokstäver. Då går heta linjen till herr Nilsson.

Han drar långrev till havs, så han var inne på linjen. Tankarna gick till ”Hajen”, och svaret blev förstås ”Slamkrypare”! Lätt som en plätt.

Det här med korsord har gjort att HON kommit i sympatiska förhållanden till Göran Persson. En notis kungjorde nämligen att Göran ”löser korsord en kvart varje kväll tills han somnar”. HON var själv inne på samma linje, men efter den bekräftelsen har ”samspelet” fördjupats. Om det har med valåret att göra får väl framtiden utvisa.

Nu lägger HON sig på kvällarna med tidning och penna. Tänker så det knakar och rutorna fylls. Men så där efter en kvart så hörs ett dunk då pennan faller i golvet och så prasslar det till när tidningen seglar iväg. Då står det klart: Nu sover Göran Persson!

Nu är julen förbi. Nytt år med nya friska tag. Julgranen är kastad och vardagen traskar på. Men än så är det vinter. Ögat spanar och hoppet ser fram mot varmare tider.

Jag känner mig befryndad med Holmberg i DN som skaldar: ”När som frosten tar fäste i öron och hår/ och din ångest känns kvävande svår/ så betänk att idag är det närmre till vår/ än vad faktiskt var fallet igår”.

Dagens korn

Vår Herre har skapat nötterna
men han har inte knäckt dem

Johan Wolfgang von Goethe

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster