Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-02-22

Natten när Palme mördades ringde telefonen…

Det var fredagskvällen den 28 februari för 20 år sedan. Karin skulle komma hem från Mellansel med tåget någon gång efter midnatt och hämtas vid Söderhamns C. En helt vanlig fredagskväll i ett helt vanligt februariväder. Dagen hade förresten bjudit på strålande vintersol.

Jag tog Toyotan och åkte in till stan i god tid. Gick in på Kuriren där pressen mullrade och gick. Ryckte åt mig en alldeles purfärsk lördagstidning, sådär purfärsk så det nästan luktade av den. Men det skulle visa sig att den var för tidig för att få med i lördagsbladet den sena fredagskvällens stora världshändelse.

Medan jag väntade på tåget gick jag upp på redaktionen och satte mig att läsa. Redaktionen vilade i nattmörker, alla hade gått hem och jag satt och läste i en svag lampas sken. Det kändes nästan ödsligt dödstyst, ensam i de lokaler som på dagtid pulserade av sprudlande liv.

I min tysta ensamhet, där jag nåddes endast av tryckpressens pulserande på nedre botten, skars tystnaden av en ilsken telefonsignal. I det sena nattläget hade jag egentligen ingen anledning att lyfta på luren. Kanske någon som ringt fel? Kanske någon som sökte någon? Eller?

Kanske var det den journalistiska nyfikenheten som tog överhanden. Jag lyfte ändå luren. En något upphetsad kvinnoröst i andra ändan undrade på fackspråket:

–Har ni kört? (Alltså med andra ord; är pressen igång?)

I samma andetag flåsade hon till:

–Det är från Aftonbladet. Palme är mördad!

Och så spann samtalet lite kort. Det var ju ingenting att göra åt saken. Kuriren var på väg att distribueras ut över fältet. Om det bara hade hänt någon timme tidigare!!! När styrkan var samlad och rutinerna var igång. Men nu…

Det virvlade runt i huvudet när jag satte mig i bilen och for till stationen. I bilradion hörde jag de återkommande korta kommentarerna att statsminister Olof Palme hade mördats, och mellan nyhetsinslagen spelades stillsam och vacker klassisk musik.

Och jag tänkte: Tänk att Sveriges statsminister måste mördas för att Sveriges Radio ska kunna koppla bort allt skval och prestera så vacker och underbar musik.

Palme fick god plats i tv och radio den närmaste tiden. Och vid begravningen två veckor senare sände tv mellan 13.45 och 18.00.

Olof Palme, vilken korstågspastorn John Hedlund, som hade Palme som gäst vid sex korståg för utfrågning under valrörelserna, kallade för ”adrenalinet i svensk politik”. Nu var han mördad.

Hedlund var inbjuden på begravningen, och slutakten skildrar han så fint: ”De sex bärarna lyfte ner kistan och till tonerna av stilla Dalamusik följde Lisbeth och sönerna efter. Nu förestod den sista resan för Olof Palme. Nu bars han ut ur nuet och in i historien.”

Tidningen Journalisten har på sju sidor i ett januarinummer lyft fram den minnesrika händelsen den 28 februari för 20 år sedan. Och gett stor plats för en intervju med sonen Mårten Palme, vilken var och såg samma film samma kväll som föräldrarna. Efter föreställningen stod han utanför biografen och pratade med dem, och hade då sett en man stå och titta i ett skyltfönster. Sedan skildes de. Mannen hade sedan följt efter makarna Palme. Mårten har sagt att mannen var lik Christer Pettersson.

Skottet som avlossades dödade Olof Palme omedelbart, och ett andra skott gick igenom Lisbeth Palmes mockajacka. Två centimeter längre till vänster hade sannolikt dödat också henne, sägs det.

Journalisten har också intervjuat 16 personer med medial anknytning och till samtliga ställt fem likadana frågor. Den femte frågan lyder: ”Tror du att någon kommer att dömas för mordet på Olof Palme?”

De flesta svarar bara ett korthugget Nej. Anders Fallenius, rättsreporter på Expressen, ger både svar och en kommentar: ”Nej. Mördaren är död och begravd.”

Dagens korn

Alla dessa dagar
som kom och gick,
inte visste jag
att det var livet.

Stig Johansson

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster