Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-03-08

För 70 år sedan var det Sverige-guld i Ga-Pa

Dom kunde förr också!

Mitt i all OS-yran går tankarna gärna tillbaka till 1936 och ett 70-årsjubileum. Då var det Garmisch-Partenkirchen som gällde. Jag har läst Karl-Erik Johanssons bok om den lille store Kiruna-Lasse, och minnena flyter upp. Guldgossen som slog skidvärlden med häpnad i 18-kilometersloppet. Fyran Martin Matsbo var bara tre sekunder från bronset. Hagen, Norge, och Niemi, Finland, pryddes med silver respektive brons.

Och så var det svenska kvartetten på fem mil, av vilka tre stod på pallen och den fjärde fick så att säga stå nedanför. Elis Wiklund vann, Axel Wikström tvåa, Nils Englund trea, och Hjalmar Bergström fyra. Dom kunde då också!

Femman finnen Klas Karppinen var hela nio minuter efter ettan. Det blänkte bra från svenska bröst den vinterolympiaden.

Apropå medaljer så var det rent anskrämliga grejer som delades ut i år. Dom liknade ju brödkakor i miniatyr, sådana där som bakas, träs på störar som hängs upp under taken på krokar. Eller kanske som simpla CD-skivor.

Den där Lasse Liten var bara 1,62 i strumplästen. Att han blev uttagen förargade många. Han hade ju inte ens vunnit ett DM hemma i Norrbotten. Och så skulle han få försvara Sveriges färger i Ga-Pa. Det var ju tur, ansåg dom som begrep, att vi hade Matsbo, Häggblad och Lindgren med i löpet. Men den där lille…

Fast när loppet var klart så hade de där tre hamnat på fjärde, åttonde och sjuttonde plats.

Det var tur för lille Lasse att det fanns sådana skid- och vallaexperter som Sven Utterström och Nisse Englund med i ”kulisserna”. Det var startdags och Lasses skidor, som tidigare gett både fäste och glid, inte längre tycktes lyda. Nerverna höll på att knyta sig på Lasse.

Men då Kom Nisse:”Hur går det?” undrade han. Hans egna skidor hade perfekt underlag.

– Av med skidorna, kommenderade Nisse. Och så kom Sven och de hjälptes åt att skrapa bort Lappglidet under Lasses skidor. Istället lade de på ett hopkok som Nisse gjort av Svens ettan och tvåan. Man kan säga att de körde hårt med att gnugga in vallan i Lasses skidor. Vilket glid det blev, och uppför var det fäste som om han gick på sandpapper, Sven och Nisse stod nästan som ”hedersvakt” när Lasse startade.

– Det är din dag idag, Lasse, sa Sven och gav Lasse en klapp på axeln.

Ja, sen ledde Lasse stort ända tills det närmade sig mål, då allt höll på att gå på tok. Man räknade med att segraren var på väg in. Men i sista utförsbacken skar ena skidan ner i snön och han liknade mest ett virvlande snövitt nystan. Högtalaren skrällde ut att ”detta fall kan ha berövat honom segern”.

Men Lasse bet ihop och kämpade de cirka femtio meter som återstod. På anslagstavlan stod den troliga segraren Oddbjörn Hagen, Norge, med 1.15.33. När Lasses namn kom upp stod han för 1.14.38. Det var Lasses dag, som Utterström sa. Det var Sveriges dag. Lasse Liten var GULD-Lasse.

Det var en inte så lite stolt och glad Nisse Englund som sedan visade upp den där svarta vallaklimpen och sa: ”Här ser ni vallan som Lasse vann med!”

Och Lasse fortsatte att lägga segrar till segrar. Men på Trettondagsafton 1939 gick han över en annan mållinje. Det var laestadiansamling i Juhan Paulis pörte. Erkin Villiami ledde församlingen. Han fick förmedla nåden och Herren själv grep in.

Den kvällen stod det klart för Kiruna-Lasse att lagerkransar och guldmedaljer i skidspåren var av ringa värde mot att vinna den eviga segerlönen. Inga tävlingar mer.

När han meddelade detta till idrottsföreningens ordförande blev han ordentligt utskälld. Lasse måste väl känna ansvar.

Men Lasse förklarade helt lugnt:

–Man måste lyda Gud mer än människor.

Dagens korn

Jag undrar fortfarande
vem som bestämde och hur
det gick till när idrott
blev en så otroligt
viktig del av våra liv.

Eva Bofride

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster