Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-04-19

Från Västfronten Trönö litet nytt

Det kom en önskan i närmast befallande ton västerifrån från Jan-Eric Berger. Han är en av dem som satt fart under hjulen i Trönö. Han ömmar för Trönö, han älskar Trönö, han torgför Trönö, han ser bara Trönö, han lever för Trönö.

–Du ska skriva mera om Trönö, sa han.

Underförstått att det ska vara med positiva förtecken. Men allting här i tillvaron är inte positivt. Jag har funderat över saken, och för att vara realist så plockar jag fram den har glimten från levande livet. Vi som sysslar med tidningsskriverier blir ju hållna för att fara vilse i sanningens korridorer och anses inte till hundra procent sanningsenliga. Men det här är den absoluta sanningen. Och det ger en utomstående människas syn på Trönö.

Vi har en sonson som heter Natan. Han är i dag 18, men det här inträffade då han var i treårsåldern och hälsade på hos oss. Han skulle sova middag, och jag tog honom med i bilen för lite rundkörning innan jag for till Trönö i ett ärende. Jag snodde runtrunt, men han var klarvaken. Sovande eller vaken, men jag måste till Trönö. I sitt halvslumrande tillstånd sa han:

–Men vi åker inte till Trönö!

Jag smög i alla fall ditåt, för ärendet måste uträttas. Han hängde tydligen med i snurrandet, och när vi kom på sträckan mot gamla kyrkan så tittade han ut genom rutan och undslapp sig följande kommentar:

–Men dä ä nog bra tråkit å bo i Trönö!

Jag skulle förstås ha sagt ett bestämt nej, men jag teg. Han fick ha sin egen uppfattning. Han växer väl upp och får se vad Trönö går för, tänkte jag. Söderblomspelet till exempel. Det är ju inte så tråkigt.

Men bäste herr Berger, det här negativa gillar du förstås inte. Men du gav mig inget tips. Ja, vad ska man skriva om Trönö?

Jo, ett minne från 75 år tillbaka. Vi hamnar på söndagen den 12 juli 1931. Jag var nio år, och det är väl inte så många som kommer ihåg sammanhanget och känner till om jag bommar sanningen. Det var som det hette redan i förreklamen, ”Ståtlig hembygdsfest” innanför bogårdsmurarna vid gamla kyrkan.

Redan året före hade inbjudan utgått till en sammankomst för att bilda en hembygdsförening. Det var lite pessimistiska tongångar: ”Nu kan det vara så att i vår tid då föreningsväsendet är så utvecklat, många gripits av föreningsleda och helst skulle önska starta en enda stor sammanslutning; Föreningen Bort med alla föreningar”. Men det blev en hembygdsförening.

Nu åter till hembygdsfesten 1931. Det var musik av Sven Nordin och Olle Svensson och så skulle folkskollärare A.G. Vilborg, Ljusne, tala från klockstapeltrappan om vad hembygdsrörelsen syftar till.

I det här sammanhanget minns 9-åringen att i festen deltog riksdagens talman August Säfström som åhörare. När Vilborg började sitt föredrag sa han att han rådgjort med Säfström om bästa platsen att stå och tala, och han kände sig trygg när han hade riksdagens talman som rådgivare. Men det blev inte klockstapeltrappan.

Festen för övrig? Ja, om festen i stort gick i feststämning så slutade dagen i moll. Budet kom att den store trönösonen ärkebiskop Nathan Söderblom hade somnat in samma dag. Stämningen blev helt klart sordinerad.

Är man ute och cyklar om man gissar att livaktiga Trönö ser till att det blir en 75-årig minneshögtid kring Nathan S. den 12 juli? Jan-Eric nöjer sig väl inte med mindre!

Dagens korn

En gång ska du vara
en av dem som
levat för längesedan.

Pär Lagerkvist

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster