Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-05-03

Så kunde livet i skidspåret vara

Våren är kommen. Snön på Holms täkten är borta och skidorna är inställda. Men man kan väl tänka tillbaka på episoder kring skidåkning tidigare med stöd av randanteckningar ”Ur spår”. (Fortsättningen kan vara ointressant för ointresserade).

*Elin Pikkuniemi, född 1895, som på ålderns höst var bosatt i Trönö, tog 1918-22 fem raka SM-titlar. Hennes bästa miltid var 42,13. Hon kunde i sin aktiva tid skida 3,5 mil till sin syster, och efter ett par timmars gemenskap vände hon hem igen. En gång när hon hunnit ifatt en manlig löpare ropade en klubbkamrat till henne: ”Öka farten Elin och kör förbi”. ”Nej, jag vill int, för vi ä ju bekanta!” Under tiden i Trönö gjorde vi ett reportage om henne, och då ställde hon villigt upp på skidor ute på åkern så att Widmark fick ta ett foto.

* Finnskoga-Lasse var ju känd för sin knappordighet. I VM-stafetten i Zakopane körde han första sträckan och vann och sedan övertog Sture Gran, Sixten Jernberg och Assar Rönnlund och det gick till seger. Trion sökte upp Lasse som låg på hotellet och vilade ut. Kompisarna rusade in och jublade ”Det blev guld, Lasse, det blev guld!” Lasse tittade upp från tidningen och sa efter en stund, lugnt och sansat: - Jaså, blev det så i alla fall!”

En gång när han radiointervjuades av Lennart Hyland svarade han bara genom att nicka eller skaka på huvudet. Inga ord.

*Efter 5-milen i Garmisch-OS steg Wiklund, Wikström och Englund upp på pallen och fick medaljer. Hjalmar Bergström blev ”bara” fyra. Men hans förnöjsamma kommentar var att ”Om jag varit ensam svensk så hade jag vunnit”.

ke Strömmer var en snabbpratande sportreporter. När han avled och begravdes berättade sonen, som var präst, att pappan på dödsbädden meddelade att han just gått över till AIK. ”Men du har ju varit Djurgårdare i hela ditt liv”, sa sonen. ”Ja”, sa Åke, ”men jag tycker det är bättre att en AIK-are dör”.

*Nils Englund blev en gång tillfrågad om vem som var den bäste skidlöpare världen sett. ”Det var finnen Pekka Niemi”, svarade han, och mindes honom från Rovaniemi. ”Pekka åkte sagolikt, han kom som en blixt över slätterna, sprang som en älg uppför alla backar utan ansträngning, det var något spöklikt över honom”.

”Hur mycket vann han med?”

”Vann? Han blev tvåa efter mig…”

*Artur Häggblad var ju ett original. I Vasaloppet 1940 vägrade Gösta Jakobsson och Gösta Andersson att släppa förbi Artur. Till slut återstod bara en mil. ”Pojkar, jag fryser, släpp förbi mig så jag får spåra lite.” Kompisarna tyckte synd om honom och lät honom passera. Sen såg de honom inte förrän efter målgången i Mora.

Under OS i Garmisch hade Artur besökt en rakstuga. Han berättade för kompisarna att det kom en norrman och satte sig bredvid honom. Han fick betala dubbelt så mycket. (Norrmännen hade misslyckats.) Barberaren sa att han höjt taxan för alla norrmän, eftersom de nu var så långa i ansiktet!

*Anders Persson från Rengsjö var en renlevnadsman, smakade varken sprit eller tobak. Lång, ståtlig och elegant i spåret. Hans skidfabrik blev ett begrepp, likaså hans insatser i spåren under närmare 15 år. 1912-1923 tog han fyra SM-guld på 30 km samt en andra plats i Vasaloppet. På söndagen vann han en DM-tävling på 60 km i Delsbo. Dagen därpå arbetade han som vanligt i skidfabriken, då han plötsligt segnade ner vid skrivbordet, död i hjärtförlamning, 39 år gammal.

*Slutligen lite Mora-Nisse. Åren 1941-53 ställde han upp i 225 tävlingar, vann 129 av dem och var inte sämre än trea i 189. På 30 SM-starter tog han 17 guld. På tio Vasaloppsstarter vann han nio lopp.

Dagens korn

Vi har hockey som
är en jättesport.
Vi har bandy och fotboll.
Men den stora idrotten i
Sverige är längdskidåkning.

Statsmin. Göran Persson

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster