Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-05-17

Som Kurirens gårdsmusikanter för radion

På den timpenningen kunde man inte leva. En gång gårdsmusikant men aldrig mera.

Det var i maj när göken gol. Fast för 43 år sedan. Men upplevelsen var berikande.

Vi hade länge talat om att gå omkring som gårdsmusikanter, dragspelaren Helge Sjöberg och jag. Och nu slog vi till. Han som skicklig musiker och jag som ett påhäng med fiol under hakan.

Vi ville inte visa oss som tiggande spelmän på hemmafronten så vi for till Hudiksvall. En resa för Kurirens räkning, så vi hade fotograf Widmark med, men han gick omkring i snirklande lovar för att verka främmande för saken. Men han ”sköt” ett skott då och då.

Helge, som var proffs på dragspel, gick helt civil i hatt och kavaj. Han kunde sin sak så han hade ingenting att dölja. En annan vågade inte uppträda med öppet visir, utan jag förklädde mig bakom luggsliten kavaj, rosig halsduk, gapande sandaler, basker och solglasögon. Då gjorde det inte så mycket om jag kom av mig i de hastiga svängarna, om folk stirrade mig i ögonen. Helge körde bara vidare, och det kanske lät bättre så.

Vi startade efter Vallvägen i Håsta. Två ungar satt på gräsmattan när vi drog igång en marsch, och innan vi kommit till andra reprisen hade vi tretton ungar omkring oss. Det var rena dagis. Men roligt hade de. Såna där farbröder hade de inte sett och hört tidigare. En pojke sprang in efter sin leksakssaxofon och ville hjälpa till och en annan ville komma ut och visa sina marsvin. Samlingen ökade, och när vi drog till nästa gård hade vi tjoget fullt hack i hälarna.

Hemmafruar slog sig tillrätta på balkongerna, och den bh-klädda damen var som föremål när Helge drog igång med ”Det är våren, som har kommit tillbaka igen”.

–Kom och spela på våran gård också, bad en femåring, som kanske tyckte det lät vackert!

Utanför pensionärshemmet satt några tanter, och en av dem smög sig undan när musikanterna kom. Men skaran av tacksamma tanter ökade, och en liten gumma kom knallande med en slant i handen, lämnade den och neg så rart. –Tack ska ni ha, spela mera, sa hon. Ta något vackert. Någonting gammalt. Ta något religiöst.

–Duger det med ”Blott en dag?”

–Jaa tack, ta den. Och hon och de andra tanterna lyssnade, log och lade huvudena på sned.

–Tant kanske vill höra mera?

–Jaa, spela mera. Men jag har inge mera pengar att ge er.

Och det gjorde ingenting. Betalningen räckte till. Och så fick hon och de andra ”Jag har hört om en stad” till hugnad.

Vid Erik Larsberget svingade sig tonerna upp till sjunde, åttonde våningen där det satt en farbror på balkongen och lyssnade. Det var värt en krona, som kom flygande ner. ”Spela Gärdebylåten, den tycker jag om. Kan ni den?”

Joodå, den strök med i D-dur, och så skickade han ner en krona till.

På den tiden hade Kuriren en lokalredaktion i Åkerstams fastighet, och vi ställde oss på gårdssidan för att glädja kollegerna med ”Livet i Finnskogarna”. Men en av redaktörerna visade sin uppskattning med att dra ner rullgardinen. Efter den uppmuntran tyckte vi det var tid att sluta för dagen. Den sköna majdagen som gårdsmusikanter 1963 fick räcka.

Att räkna pengarna vållade inte något större besvär. Vi hade bestämt oss att spela för Radiohjälpen för bekämpande av Hjärt- och kärlsjukdomar. Och så fick man önska en skiva.

Och pengarna? Vi körde ner näven i rockfickan och hämtade upp 18,24 kronor på två timmar. Det blev 9,12 i timmen. Delat på två man blev det 4,56 i timmen. Summan 18,24 skickades in till Pg 90 19 50 och belönades med ”Delsbo brudmarsch”.

Vad programledaren Bo Willners sa i sändningen som en kommentar till företagsamheten, minns jag inte. Annat än att han tackade.

Dagens korn

Glöm aldrig att musik är
någonting alldeles för
viktigt för att vi ska
lämna det helt och
hållet åt yrkesfolk.

Robert T.Fulghum

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster