Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-07-12

Några julidagar lite annorlunda

Den här gången ska vi sno runt lite grann i juli månad. Kika in ur olika perspektiv och skiftande årgångar. Då börjar vi att gräva i den gamla dagboken. Och var finner vi väl där.

Punkt 1: Där öppnar sig väldiga vyer. Den 6 juli 1924 berättas att ett sällskap på 17 personer gjorde en tur kring Hälsingland med Bokvist buss, ”då vi fick åka genom en stad och 16 socknar för 9 kronor per person”.

Vilken upplevelse för den generationen. Det var inte gjort i en handvändning att tjäna ihop till den resan. Idag får man betala 30 kronor för enkel bussresa mellan Kungsgården och Söderhamn. Tala om pengar och pengars värde.

För juli månad 1926 skriver pennfäktaren: ”Arbetat åt Axel och målat byggningen utvändigt samt verandan och farstun invändigt, tillsammans 229 timmar á 85 öre, summa kronor 194,65”. Idag doppar målaren inte ens ner penseln i färgburken för 85 öre.

Punkt 2: Vi stannar igen inför den 6 juli, fast backar till 1861. Då föddes en dåtidens storsångare inom den andliga sången i vårt land. Det var i Hjärtlanda i Småland, och gossebarnet hette Johannes Alfred Hultman. Under sin sångargärning gick han mest under smeknamnet: ”Solskenssångaren”, därför att han var en solskensmänniska och hans sånger andades solsken. Hans sångutgåva: ”Solskenssånger” upptar 500 nummer.

Söndagen den 2 augusti 1941 sjöng han i en gudstjänst i Los Angeles då han plötsligt drabbades av en hjärnblödning. Men solen dalade sakta och fem dagar senare insomnade han 81 år gammal. En rik och välsignad livsgärning var fullbordad. Hans stoft vilar – enligt egen önskan – i San Fransisco.

Punkt 3: Det blir mera himmel. Nu stannar vi inför den 8 juli 1788 och lyfter fram en norralabo. Då föddes Jon Svensson i Styvje. En märklig man. Han var en dålig bonde, men en gudsman som gjorde att han var älskad av många, medan andra höll honom för att vara en dåre. Detta hans underliga sätt att verka och leva nära Far i himlen gjorde att han blev kallad ”Himlaprinsen”.

Hans innerliga förtröstan på Far och verkningarna därav gav också hela hans liv vittnesbörd om. Denna hans barnslighet och trosvisshet föreföll i mångas ögon alltför överdriven och enfaldig, men Himlaprinsen hade för sed att ta Guds löften alldeles efter bokstaven. Detta var en stor andel i att han benämndes Himlaprins. Eftertidens omdöme om honom är att Gud kan ha råd att ha EN Himlaprins, men inte många.

Minnesstenen över honom står rest på den högsta punkten i Styvje och bär inskriptionen i en himmelsk treklang; Bonde – Bygdehelgon – Himlaprins.

Sedan nära 40 år tillbaka firas morgongudstjänst vid minnesstenen på Kristi Himmelsfärdsdagens morgon. Kan man fira den dagen med dess aktuella budskap värdigare än på en plats där minnena kring en Himlaprins svävar?

Punkt 4: Idag är det den 12 juli. Den här dagen för 75 år sedan avled den store Trönösonen Nathan Söderblom, vilket redan bringats i åtanke.

Jag har tidigare nämnt om honom i min krönikor och därför nöjer jag mig med en liten historia, eftersom det inte blir något spel i år.

Det hände i Paris. En dag när Nathan Söderblom skulle besöka en man som satt i fängelse följde hans unga maka med. Medan hon väntade slog hon sig ned på en bänk på fängelsegården. En främmande man kom fram till henne och frågade vad hon hade där att göra. ”Jag väntar på min man”, svarade hon. ”Jaså, slipper han ut idag”, var mannens kommentar.

Så var det slut för idag på juliglimtarna.

Dagens korn

De unga idag borde
emellanåt tänka på att de
blir morgondagens gamlingar

Evelyn Waugh

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster