Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-09-20

Valtider i olika tider

Det har varit val. Luften har surrat av val. På tv-rutan har det flimrat förbi val, val och val. Och på radion har budskapen trängts kring ämnet val. I brist på samtalsämnen har val varit det stående. Hur skulle det gå? Nu är det klart. Så gick det. En DN-ledare hade den kufiska rubriken ”Vi vet vad vi får men inte vad vi har”. Framtiden ligger i alliansens händer.

Det här med val och att rösta leder tanken tillbaka åtskilliga år. Det gällde en kommunal angelägenhet. Skolvaktmästare Per satt i ledningen.

Loffe brukade på sitt humoristiska sätt plocka fram minnen när vi satt i kaférummet och han spelade taktfast med fingertopparna mot bordsskivan.

Det hade varit gruppsammanträde och en känslig sak var på tapeten. Per, vars hustru hette Lotten, var lite bekymrad. Meningarna var delade, och någon uttalade farhågor hur det skulle bli vid fifty-fifty.

Ordföranden Per kom med den förnuftiga lösningen att ”då får väl lotten avgöra”.

Ledamoten Enar var inte dum i huvudet men han hade en strålande och stillsam humor och den spelade han ut när han gjorde sig dum och kom med den geniala frågan:

– Ja Lotten, vad har hon med den saken att göra?

Det hela klarades av ändå utan medverkan av lotten av varken den ena eller andra sorten.

Valtiderna förändras. Nu är det tv-rutan som gäller. Där lämnas den information för den intresserade om vad respektive har att erbjuda. Annat var det förr. Då var det festligt under förvalstiden när det blev föredrag med film i Sockenstugan. När Nyblom från Hudiksvall talade och bondefilmen rullades upp med både lovord och lockande löften.

En annan kväll kom ett annat parti och hade fagrare löften och tredje kvällen var det ett parti ännu ett strå vassare. Det var bara att lyssna, titta, skaffa sig uppfattning och vända hem endera lika vis eller fylld av förvissning.

Fast det där gällde förstås de äldre och kloka. Vi glin tänkte väl att tids nog kommer vårt ansvarstagande. Men tanter och farbröder fick i alla fall komma ut och röra på sig och träffa andra. Den sociala betydelsen, som det så vackert heter. Nu stelnar alla till framför burken. Och somnar in.

Och från den gyllene ungdomstiden minns man den där söndagseftermiddagen i Sockenstugan då SSU-are från Söderhamn kom och hade politisk information, inlindad i glad underhållning. Sångsolist var Cuno Ellqvist, sedermera fin tenor i Anton Wahlbergs Sångförening.

Han ackompanjerades av den pigge och flyhänte pianisten Rune Persson. Några charmerande damer ingick också i en sångtrupp som väl hade som uppgift att locka till ”rösta med oss”.

Talare var en ung man vid namn Gösta Källgren, som väl knappast vid den tiden var medveten om att han lite längre fram i tillvaron skulle svinga klubban vid fullmäktiges sammanträden. Och styra och ställa som högsta bas för Stiftelsen. Men redan då kunde han lugnt och sansat framställa vad som var sanning och rätt i syfte att söka påverka det ungdomliga klientelet.

Det här med påverka och påverkas leder tankarna till en sakristia i Voxtorps kyrka. Det var diskussion om kyrka-stat och när prästen sagt sitt så sammanfattade kyrkvärden Wilhelmsson: ”Ja, man blir övertalad, men inte övertygad”.

Nu är den intensiva övertalningsperioden slut. Ett övertygat Sverige har sagt sitt. Vi får vänta och se!

Dagens korn

Alla morgondagens blommor
gömmer sig i de frön som sås idag.

Kinesiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster