Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-11-15

Snöstormar, tåghinder och isolering

Jag tänker på ordet ”mittåt”!

Det har ungefär betydelsen att jag tar tillbaka vad jag sagt. När korpralen, löjtnanten eller andra i det militära har gett order och ser att det är fel så säger de mittåt; jag tar det tillbaka, det ska vara så här istället.

I min förra krönika lovade jag så stort att jag den dagen skulle sitta hos tandläkaren, kanske just när du läste krönikan. Men det bidde inte så. Inte för att jag av rädsla drog mig tillbaka, för tandläkargreppet slipper man inte undan så lätt. När jag skulle ha suttit i tandläkarstolen kl 9.50 så satt jag fastlåst i Gävle.

Efter ett behagligt besök i huvudstaden hade vi genom vädret – som väl de flesta känt till – fått växeln omlagd. Tågen ville inte gå som resenärerna ville. Och vi var två av de många som så att säga satt fast. Men telefonen till tandläkaren fungerade. ”Jag kan inte komma”!

I Stockholm satt vi i en lägenhet och hörde både vindens tjut och rapporterna om hur samma vind blåste ner träd och ställde till förtret för tågtrafiken med förseningar som följd. Men hoppet är ju det sista som överger en stackars resenär. Vi satt där på Centralen och hörde rapporterna puffa fram avgångstiderna minut efter minut.

Nåja, vi satt ju inte i sjön. Och kommer vi bara igång så kan vi ju ta natten till hjälp. Men så kom kallduschen: ”Tåget mot Sundsvall går bara till Gävle på grund av snöhinder och nerblåsta träd”.

I sammanhanget kommer en bekännelse. Jag har funnit det närmast löjligt när folk går gatlopp och har så bråttom att de måste tala i telefon springande. Eller när de rattar bilen eller sitter på tåget. Men nu har jag faktiskt blivit omvänd.

Vid ett tillfälle när hon var stadd i kassa inköptes en sådan där mackapär, och den hade hon stoppat ner i gepäcket. Vilken tur när vi befann oss i denna uselhet. Det blev kontakter till höger och vänster. Lovad vare mobilen!

Rejält försenade satte vi oss på tåget i huvudstaden och siktade in oss på tjocka släkten i Gävle. I en stormpiskad och snöblaskig länsstad möttes vi med bil och det blev resa direkt – utan fallna träd eller nerblåsta ledningar – till Nyponvägen, där bäddsoffan gav skön vila i två nätter, medan vinden tjöt därute. De andra blev inte lottlösa de heller. För dem öppnades hotellrummen så långt de räckte, övriga fick vända tillbaka till Uppsala och hotell.

Äntligen hemma så låg paradiset inbäddat i flera decimeter tjocka snölager, men tack vare goda vänner och trogna grannar var ”gadden” från vägen uppskottad, och sen kom mannar från Y-huset och gjorde resten. Vårt hem var vår borg och sen var snart alla besvärligheter, väntetider, förseningsrapporter och allt annat trassel förbi. Så lätt kan det vara att glömma. Och man får alltid stödja sig på trösteorden ”det kunde varit värre”.

Och det fina i sammanhanget är att man inte är ensam i trasslet. Tillbaka i bastun på Hällåsen så var samtalsämnet vädret och förseningar och snöstormar och besvärligheter som varit här hemma. Så det var kanske lika bra att man var borta.

Mitt i vinterbesvärligheterna kommer jag att tänka på en sommaridyll vid en järnvägsstation. Utanför stationshuset fanns en trädgårdsanläggning med bl a rabatter avsedda att tjusa resenärernas ögon och inte för att utnyttjas. Men det kan vara lätt att missuppfatta reklamskyltar. En resenär befann sig i anläggningen och plockade av fägringen. När stinsen såg ”skördemannen” höjde han varnande pekfingret. Men blomplockaren var motiverad.

– Men det står ju på skylten: ”Utnyttja SJ:s rabatter!”

PS. Mittåt var ordet. Idag kl 9.30 ska jag vara hos tandläkaren. Om inte snön sätter stopp. DS.

Dagens korn

Le och var glad,
ty det kunde vara värre,
jag log och var glad
och det blev värre!

Uttalat citat

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster