Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-12-13

Teflon – en räddning i klappjakten

Jag kom att tänka på Ulla häromdagen.

Kom att tänka på henne i ett så prosaiskt sammanhang som vid diskbaljan. Det var när jag greppade kastrullen av teflon. Konstigt hur tankevågorna kan flyga iväg från diskbaljan och till Ulla.

Någon undrar väl kanske om vi inte har diskmaskin. Joo då, vi hade diskmaskin nästan innan de blev uppfunna, så det så. Men ibland tycker jag det ska göras ordentligt, och då tar jag till diskborsten. Jag tycker att disken blir mera personlig med handkrafter än att höra diskmaskinen stå och brumma.

Nåja, nu gällde det Ulla. Och hur hon kom med i bilden. Ulla kom till sköna Hälsingland och Söderhamn från Jämtlands vildmarker någon gång i början på 50-talet. Hon fick anställning på Motorcentralen. Inte för att böka i motorer eller knacka ut krockskador. Näej, bättre upp. Hennes ljuva röst skulle användas i telefonväxeln. Samtidigt satt min blivande hon på kontoret och skrev under kamrer Hammarström ut fakturor till drabbade bilägare. Det är därför hon har så gott minne för bilnummer och telefonnummer. Hon kunde nästan hela Söderhamns bilpark i huvudet.

Det här kanske också var anledningen att jag för länge sedan blev bekant med Ulla. För jag anlitade också Motorcentralen emellanåt när mina gamla bilar krånglade. Men hur kunde tankarna flyga till Ulla via teflon? Jo, det var så att för länge sedan när man var i julklappsbekymmer så sökte jag mig ner till Pesons, som då var inrymt i det gamla rucklet vid järnvägen och som nu håller på att rustas och bli en prydnad för Söderhamn.

När jag gick där och snodde bland tomtar och troll och pappersservietter och tomtebloss och ljusstakar och allt möjligt annat smått och stort som kunde passa till julklapp åt hon, så dök Ulla upp. Hon gick väl också och spanade efter lämplig julklapp till han. När jag anförtrodde henne mina bekymmer så slog hon genast till. Erfarenheten talade.

– Du ska köpa en teflonpanna, sa hon. Tänk vad hon skulle bli glad. Dom är ju så förfärligt lättsamma att diska. Det är bara att plaska på lite vatten, så rinner matresterna bort.

Inte var jag så vidare bekant med teflon, men jag tyckte det lät som ett trovärdigt personnamn, och så trodde jag på Ulla. Det blev ett paket direkt, och varje gång jag kokar gröten i teflonpannan eller diskar den så går mina tacksamma julklappstankar direkt till Ulla. Hon är en redig kvinna. Hon sålde också bra fiolsträngar på sin tid.

Till sist lånar jag tv-journalisten Lars Adaktussons spetsfundiga svar på en syrlig fråga från en journalist på tidningen Nöjesguiden: ”Snart kommer du och andra journalister upptäcka att religion och livsåskådning är framtidens stora frågor.”

Är inte det ett evangelium som hör julen till? Och eftersom vi inte träffas mera före den stora helgen, så vill jag så hjärtinnerligt tillönska en och var en God och Fröjdefull julhelg. Med eller utan teflon.

Dagens korn

Om också alla ljus
i världen slocknar,
den ljus-tanken lever dock:
det finns en Gud.

Henrik Ibsen

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster