Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2006-12-27

Han ser fingeravtryck av Skaparen

Jul, jul, strålande jul. Det strålar en stjärna. Ett barn är fött på denna dag. Det är en ros utsprungen. Stilla Natt. Fröjdas vart sinne.

Vi har blivit ”överösta” med julsånger om barnet, om rosen, om stjärnan, om änglar, om stall, om herdar, om vise män och om änglasång.

Märkligt vad ett litet barn kan ställa till det över hela vår värld. Och kan få pengarna att rulla. Fast det rår förstås inte barnet för. Det kom in i människohavet i ett högre ärende. Där står vi själva med skuld. Men roligt är det med julen och festligt är det. Fast själva festföremålet blir ofta satt på sidan.

Men besjunget blir det, många gånger mer eller mindre tanklöst. Han kom i ringhet och föddes rakt in i vår verklighet. Blev en av oss. Hemlöshet, ett stall med hö och strå var det som tog emot honom. Och detta förvandlar vi i dag till idylliska julprydnader. Mellan polerna krubban och korset ligger ett liv fyllt av umbäranden och lidande men också av tjänande, glädje och uppmuntran.

Han föddes fattig. Sällsynt fattig, sett med våra ögon. ”Varför föddes Jesus fattig?” frågade en biskop barnen i en skola. Och en flicka som visste svaret räckte upp handen: ”För att han inte skulle bli för fin för oss”. Tänker vi i dag så när vi strör pengarna omkring oss, köper dyra julklappar, äter oss mätta vid dignande bord och det är så oerhörda avstånd mellan våra varna bostäder och ett dragigt skjul?

Och ändå blev han ursprunget till den kristendom som beskriver en så underlig historia och märkliga genombrott under 2000 år. Som sätter spår i politik, i kulturliv, i samhällsliv, i hela världsutvecklingen och ändå; mitt i allt som är obegripligt kan man inte förneka det historiska vittnesbördet.

Det är avstånd mellan barnet i stallet och vad Gruber gett tondräkt: ”Räddningstimman för världen slår”. Jesaja skriver: ”Vem är han som kommer från Bosra i högröda kläder? Han som är en mästare till att frälsa”. Detta är poängen. Han är julens kärna och stjärna.

Vem är han? Den kände prästen Lars Collmar i Adolf Fredriks kyrka, Stockholm, numera pensionär, är en förkunnare som fångar lyssnarna. Han erkände vid ett panelsamtal för en tid sedan med svenska kulturpersonligheter: ”Jag blir inte klok på Jesus. Antingen var han alldeles galen, eller också är resten av världen galen. Enda ursäkten för att säga att man är son till Skaparen är att det är sant!”

Det har ju helt nyligen varit storfrämmande i Stockholm, folk som hör hemma inom vetenskapen. När man ingenting vet och begriper är det skönt att få luta sig till vad George Smoot, nobelpristagare i fysik, och för sina upptäckter om universums ursprung, yttrade.

Då han intervjuades av tv efter prisutdelningen slog han fast att universum på intet sätt utgår från någon tillfällighet. ”Det finns en ordnad skapelse. Jag tror på Gud,” sade Smoot, och framhöll företeelser han kallade för ”fingeravtryck från Skaparen”.

Och därmed sätter jag punkt för Fyngs funderingar numro 350. Om vi träffas 2007? Ja, det får vi se.

Dagens korn

Pennan är mäktigare än svärdet.
En klok general formerar inte
sina trupper utan sina pennor.

Jules Yntais- Pauxmeille

 

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster