Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-02-07

”Ni skall få skratta!”, Luk. 6:21

Varför ska ”funderingarna” vara så allvarliga och tråkiga jämt? Lite humor skadar väl inte? ”Allvaret är humorns mörka syster”, säger en katolsk tänkare. ”En högmässa där man inte får skratta hjärtligt en gång är förfelad!” sa ärkebiskop Nathan Söderblom. Så låt oss försöka dra lite på smilbandet och öppna dörren till humorns kammare en stund. Kan det kanske passa med ett begravningstal?

* Elektriker Simon Pettersson skulle jordas. En kamrat talade och ville göra det i anslutning till yrket. och började:

”Ja, nu ligger du där Simon och jag står här. Men i morgon kan det vara tvärt emot. Din levnadsbana var helt elektrifierad. Du kom på sladden, du hade många kontakter, ledningen var klar, du har levat i strömmen, sen fick du en propp och nu är du jordad.” Det där kan man väl kalla kortslutning.

* Resa kan vara berikande. En lantbrukare och en officer reste i sällskap på tåget och när de passerade monumentet över slaget vid Lund 1676 ville officeren skryta över sin släkts anknytning och sa: ”Tänk, jag förlorade min farfars farfars farfar i slaget vid Lund.” Och bonden kvitterade: ”Ja, Lund är verkligen en farlig stad. En gång när jag var här blev jag av med mitt paraply.”

* Vi flyttar till Göteborg där en frälsningssoldat åkte spårvagn. Vid en hållplats steg påstrukne Kålle ombord, och när han såg frälsningssoldaten ville han säga något gott om Frälsningsarmén, så han pekade på soldaten och sade högljutt: ”Det ska jag säga er, att de enda som vet vad det vill säga att vara full, det är jag och Frälsis.”

* Pastor Wiktor Norin, utgången från Forsbacka i Norrala, var på en plats och predikade en lördag och söndag. Församlingspastorn var borta och en lekman ledde mötena. Han var inte så hemma i vokabulären och när han skulle göra pålysningar över söndagens gudstjänst använde han orden pastorn brukade använda när han gjorde pålysningar. Följaktligen blev det så här: ”I morgon klockan elva gudstjänst med predikan av undertecknad som sitter därpå första bänken”, och så pekade han på Wiktor.

* En annan pålysning. I en socken låg kyrkorna i var sin ända av en större sjö. Prästen kungjorde: ”Nästa söndag är det gudstjänst i sjöns norra ände klockan elva och i södra änden klockan arton. Barn döpas i båda ändar”.

* En enkel förklaring i ett ”fallfärdigt” äktenskap. ”Du älskar mig inte längre, Anita. Du behandlar mig som luft. Till råga på allt har doktorn rekommenderat mig luftombyte.”

* Jan Sparring hade haft en sångstund på ett ålderdomshem. Vid utgången blev han hejdad av en gammal man som uttryckte sin glädje över besöket och gav samtidigt en eloge för sången. Jan skulle just tacka för de varma orden, när gamlingen tillade: ”Det är minsann inte var dag vi får ha Harry Brandelius hos oss.” Och Sparring höll med den gamle.

* En sann historia söderifrån. ”Stompen” var stor, stark och högljudd nar han vandrade genom stan. Men han hade ett gott hjärta. Nu stod han i kön för att inhandla sitt fluidum. Vände sig om och fick se en mörkhyad person längre bak, vinkade fram honom och sa: ”Du får gå före mej, du som har åkt så långt!”

Dagens korn

Många kloka ord sägs på skämt,
men det är inget mot de dumheter
som sägs på fullt allvar.

Norberg

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster