Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-03-07

Är det sant att släkten är värst?

Släkten är värst! Ja, det sägs ju så. En släkt kan vara enkel att reda ut, men en annan kan vara ganska så invecklad. Se här t ex.

En god vän kom till mej med en rejäl ”släkthärva” och han hade i sin tur fått den av en släktforskare som radade upp följande:

”Jag gifte mig med en änka som i sitt första äktenskap hade en fullvuxen dotter. Min far besökte oss ofta, blev kär i min styvdotter och gifte sig med henne. Min far blev således min måg och min styvdotter blev min styvmor emedan hon var min fars hustru.

Efter en tid fick min hustru en son, som blev min fars svåger och samtidigt min morbror eftersom han var bror till min styvmor.

Min styvdotter födde även hon en son. Min hustru var min mormor, ty hon var mor till min styvmor. Jag var på samma gång min mormors man och hennes dotterson och, i egenskap av mormors man, blev jag således min egen morfar…”

Jag tror vi lägger denna invecklade historia till handlingarna i parlamentarisk ordning.

Men förresten, i min egen släkt har det också förekommit en liten ”härva”. Det har sagts mej att en av mina kusiner var tremänning med sin egen son och dotter. Be mej bara inte att reda ut saken, men det har berättats från tillförlitligt håll.

Eller t ex när jag första gången tog hon med mej hem för att visa upp henne för släkten. När morbror Pelle skakade hand med henne – han i 80-årsåldern och tösen under 20 – så sa han att ”vi är släkt med släkten vi”! hon bara gapade, men morbror P visste bättre och kunde reda ut förhållandet.

Morbror P och hon! Då var väl också vi släkt med varandras släkter? –Ja, fast på mycket långt håll, sa mamma, som väl inte ville lägga något hinder i vägen.

Det kan vara omskakande att få kontakt med släktforskare. Lite av varje kan avslöjas. Eva hade grävt i ”hävderna” när det gäller mina förfäder och kunde ge besked.

Han var äldste pappan i socknen. Det var inspektor Johan Lindbom i Kungsgården som vid 80 års ålder fick en utomäktenskaplig dotter med tjänstepigan Kerstin 1737.

Eva kom med papperen och satte fingret på Johan Lindbom och sa: ”Han är din anfader”. Utom Anna, som föddes utom äktenskapet 1737, hade han elva barn inom äktenskapet. Lindbom avled 1745, 89 år gammal.

När Eva visade upp släktforskningsresultatet alltifrån Lindbom, genom fäder och mödrar, så var kommentaren: ”Johan Lindbom var Fyngs farmors mormors mormors far!”

Jag faller alltså in på åttonde led. Skönt att man står utanför de hårda orden i 2 Mosebok 20: ”Gud är en nitälskande Gud som hemsöker fädernas missgärningar på barn och efterkommande i tredje och fjärde led”.

Dagens korn

En man är bara
en halv människa
tills han finner en hustru.

Indiskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster