Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-04-04

Radio Gävleborg eller zigenarmusik

Jag låg och lyssnade på radion. Det var musik. Riktig musik. Fin musik. Inte det där vanliga slamret och dunket och omelodiösa som Radio Gävleborg spenderar till leda. Kan någon begripa varför det ska vara så enahanda musikstil som den radiokanalen förmedlar? Finns det inga variationer i Radio Gävleborgs arkiv av musik?

För en vanlig människa som inte hänger med i den moderna tidens musik som består av bara dunka dunka och saknar all tillstymmelse till njutbara toner och smekande musik, är det oerhört påfrestande. Jag försöker svälja, men jag mår illa. Ja, men det finns ju avstängningsknapp. Visst, men man hoppas att nästa ska bli bättre, och nästa, och nästa.

Radion har ju en uppgift att förmedla kultur. Häromdagen hörde jag skönsång i den här stilen ”Jag vandrar i solens sken, den lyser på mina vita ben…” Vilken poesi! Hur kan man få till något så kulturellt högtstående? Han hette visst Jöback som sjöng. Förmodligen är det många yngre lyssnare som tycker jag är urbota dum och mossig. Fast kanske har jag en och annan på min sida.

Men nu den här gången var det njutbar musik, riktigt vacker musik. Inte från kanalen Gävleborg förstås. Det var ungerska toner. Ömsom smekande, ömsom eldigt. Därmed inte sagt att det alltid behövs ungerskt och eldigt. Men man ska inte behöva må illa av allt (o)ljud som strömmar fram, det är så skönt att få njuta. Även om man är gammal. Men man betalar ju licens.

Det behövs sannerligen en demonstration med marschmusik och frejdiga toner i täten. Är det bara Ulf Jönsson som rakryggat vågar stå upp och gå till storms mot topparna i Radio Gävleborg? De som prackar på oss allt elände…

Varför drar jag upp det här just nu? Jo, de där ungerska tonerna väckte minnen från någon gång på 30-talet. Söderhamn och Berget gästades den där sensommarkvällen av Lili Gyejnes (förlåt stavningen) och hennes 20 zigenarflickor, en bländande stråkorkester.

Det var en fägnad för ögon och öron. Det glittrade när strålkastarna lekte i paljetter och allt som prydde skönheternas klänningar. Och man kunde urskilja melodier. Samklang och samsyn var på topp när t ex Lili lade an stråken och solospelade Tosellis Serenata till orkesterns pizzicato-ackompanjemang.

Eller när orkestern ”brände av” Csardas av Monti, där Lili briljerade i flageolett-reprisen. Och så förstås den spanske violinisten Pablo Sarasates Zigeunerweisen. Kanske någon av Brahms ungerska danser också följde med i stråkdragen. Det var som om Oscarsborg suckade till inför allt välljudet den sköna kvällen.

Det var då det. Men då kunde sådan musik framföras utan någon konkurrens av Radio Gävleborg.

Dagens korn

Vi äro muntra musikanter
Och vår är hela jordens ring.

E. Grundmann

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster