Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-04-18

Ordförande Persson och hans svordomar

Herr Ordförande! Även om det har ältats förfärligt mycket i ämnet, så tar jag mig friheten att älta med en smula.

Kåsören Skott i DN framhåller att när Tage Erlander avgick så hyllades han av hela landet så att Red Top efterlyste en ”kommitté för att komma över saknaden efter Erlander”. Varför efterlyser ingen en kommitté för att komma över saknaden efter Göran Persson, undrar Skott.

Men sanningen att säga så nog är väl han ihågkommen ändå, såsom han har blivit omtuggad. Och vapendragaren Erik Fichtelius har åkt kälke i luftdraget i både med- och motbackar. Maria Schottenius i DN tar honom i försvar och anser honom vara en av Sveriges kunnigaste politiska journalister. ”Detta är ett högintressant dokument och en nyskapande journalistik”, framhåller hon.

Ordföranden Göran Persson har nagelfarits ganska ingående. Ur den stora floran rycker jag loss ett uttalande av Bert Stålhammar i Örebro, tidigare riksdagsledamot, författare och ledarskapskonsult. Han har intervjuats i en veckotidning som ställer frågan : ”Vad tycker du om Göran Persson som talare?” och svaret blev:

Han är en otroligt skicklig retoriker. Han kan tala helt utan manuskript och fånga upp folk där de befinner sig. Samtidigt är han ofta för klumpig i debatten. Jag blir illa berörd av hans svordomar i tv-programmet. Göran Persson har ett gott ordförråd. Han behöver inte svära. För de flesta, inte minst unga människor, är ledare en förebild. Vi talar om att skolelever ska hyfsa språket i skolan. Då bör en statsminister (och f d skolminister) föregå med gott exempel.

Så långt Bert Stålhammar, och jag skulle kunnat svara på samma sätt. Att svära är inte bara att missbruka Guds namn och visa upp en buffelaktig attityd, det är också att vanvårda ett ”älskat modersmål”. Göran Persson visade, trots sitt rika ordförråd, en avigsida som drog ned det positiva omdömet om hans person, i tv-programmet.

Göran Persson har ju tidigare aviserat att han inte skulle se det omöjligt att på äldre dagar övergå till prästämbetet. Då är han säkert mycket hemma i bibeln. Då känner han förstås till sammanhanget i Joh. 19:22, där det berättas att Pilatus, i skriften över korset, skrivit ”Jesus av Nasaret, judarnas konung”, och han uppmanades att ändra till ”sagt sig vara judarnas konung”. Pilatus svarade: ”Vad jag har skrivit, det har jag skrivit.”

Underliga är ju Herrens vägar. Vem vet, kanske finner vi en dag Göran Persson i prästornat stående i Storkyrkans predikstol och avlägga bekännelsen: ”Vad jag har SVURIT, det har jag SVURIT”.

Från Göran P. stiger vi in i ”Helgade hyddor” där prästen glömt tid och rum.

– Jag beklagar att jag hållit på för länge, men klockan har tyvärr stannat.

Då hördes från en person i församlingen:

– Men du har ju en kalender bakom dig!

Dagens korn

Vad ska det bli av små barn
som aldrig fått lära sig att
hålla sig till sanningen.
Alla kan ju inte bli politiker.

Per-Erik Lindorm

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster