Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-05-02

Röster i radio i gamla tider

Ni kommer väl ihåg Radiolyssnaren? Eller Röster i radio? Viktiga vägledare på sin tid om man ville veta vad i radion skulle hända under veckorna. Nu är de borta, för nu serveras allt – eller i varje fall det mesta – i dagstidningarna.

Men röster i radio, det leder också tankarna till de röster som h ö r d e s i radio. Röster som verkligen lade an på att de skulle höras klart och tydligt ute i stugorna.

Vem minns inte Sven Jerring. Han skötte det mesta. Fast han var inte så snabb referent av matcherna som dagens snabbspråkare vilka nästan hinner före bollen. Men han var populär. Inte minst som Farbror Sven och barnens vän i Brevlådan. Programmet med Farbror Sven och Efraim Alexander i samma person var ju toppen.

Raden av radioter passerar revy. Vi hör röster från Bo Willners, Gösta Knutsson, Olof Franzén, Carl-Åke Wadsten, Bertil Perrolf och Folke Olhagen bland andra. Eller Lars Madsén, mannen som mötte människor och gav så fina porträtt.

Jag hörde Lars Madsén i Vallsta en gång när han berättade intervjuteknik och skildrade människoöden. Bland andra den där gamle och tystlåtne farbror Olle. Han teg som muren och hade nästan bara orden ja och nej på läpparna. Före inspelningen försökte Lars att få honom att lätta litet, men det var tji. Men så råkade han komma in på ett speciellt ämne och då tände Olle. Då klippte Lars av och visste var han skulle börja när maskineriet satte igång.

När det var dags för inspelning startade Lars där han tidigare slutat och då kunde Olle berätta så det var nästan svårt att få stopp på honom. Otroligt intressant var den där kvällen i Vallsta. Radion skulle ha haft flera Lars Madsén.

Vem minns inte Gunnar Helén, inte minst från sändningarna vid ”fredsutbrottet” och yran på stockholmsgatorna, där han höll i trådarna och förde ut fredsjublet över landet i en målande skildring.

Eller mannen med den väna rösten, Per Lindfors. Han var i Söderhamn den 20 februari 1953. Först i Rustkammaren för att ”ragga” förmågor. Många kände sig kallade, om någon blev utvald minns jag inte.

På kvällen var han i Valkyrian för inspelning till en kommande sändning. Han hade tydligen vaknat på fel sida den dagen, för då visade han upp den vrångaste. Han var en hårding. PW Häger skulle svara för ett inslag kallat ”Söderhamn spelar och sjunger” med ett spelmanslag, med bl a Vänster-Erik, och sångsolisterna Erik Jonsson och Margit Korssell-Nilsson.

Jag hade fått i uppdrag att handplocka en blandad kör, och när den sjöng gick Lindfors framför kören, lade handen bakom örat som han stack framför munnarna och lyssnade in rösterna. PW tyckte det var lite löjligt, men Lindfors ville förstås visa att han var från Stockholm och radion! Menade PW. Nåväl inspelningen gick igenom och sändes torsdagen den 23 april –53.

Nu hade jag en till radiot på lur, han heter Sven, men den tar jag nästa gång. Nu får det vara nog för dagen från radiofronten. Ni har ju Radio Gävleborg!

Dagens korn

Det förvånar mig mest
att det redan gått ett
år sedan förra våren.

Stefan Einhorn

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster