Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-05-30

Ur led är radio – tv

Radion är efterbliven. Tv:n likaså.

Häromdagen kunde man, som exempel, läsa längst ner till vänster på rutan: Kl. 16.00 ”Saras kök”. Det sändes klockan 17.00. Söndagen den 25 mars gick vi över till sommartid, men tv-teknikerna har inte fått teknikfingrarna i funktion och petat fram siffrorna i rätt läge än.

Det är sämre ställt på tv än på vår bilradio. Där släpade vi efter i två dagar, men sedan hon fattat humör så stod det inte på förrän urverket var i rätt funktion. Stor skam över tv som inte grejat urtavlan på över två månader.

Och radiofolket har spårat in på gamla gängor. Det förekommer ofta att man hör dem säga klockan 5 eller klockan 9, och för att förklara sig kan de tillägga ”klockan 17 eller 21, om det passar bättre”. Egentligen kanske det inte är något att förvånas över detta trubbel, så mycken turbulens det är på SR senaste tiden. Låt klockan 17 stå för fem på em och 21 för nio på kvällen.

Det här kommer mig att tänka på hur det var i en grå forntid, alltså när jag var lillpojke. Då, när inte 21 och 17 var i bruk än. Men så började nymodigheten på att smyga sig in. Det var lite krångligt till en början och de gamla förfäderna fick tänka sig för och räkna över vad t ex klockan 22 innebar.

För att underlätta tolkningen kom det en kringvandrande ”gårdfarihandlare” i siffror som till överkomligt pris kunde sälja siffror och stämpla urtavlan på fickuret.

Jag ser än hur ”tryckaren” hade mottagning uppe på morbror Lars kammare – kontor och dukade upp sitt förråd med utensilier på skrivbordet. Med speciella siffror och röd färg dekorerades urtavlan och innanför ettan trycktes 13 och så vidare tavlan runt upp till 24.

För att understryka att det var ett grannlaga jobb tog han god tid på sig och till och med hände det att han raderade ut siffror och tryckte på nytt. Och när allt var till belåtenhet fullbordat så lyste urtavlan röd.

Snart hade farbröderna – klockägarna lärt sig att när det blåste kväller i visselpipan uppe på Slammorfors visste de att klockan med röda siffror inte var 5 utan 17.

Men nu håller vi på att halka tillbaka till urtiden, bara för att radiofolk ska trilskas. Ur led är tiden. Även folk vid radion, som Öhrn måst lämna, bör komma ihåg att vi lever anno 2007. I skrivande stund är klockan (utan röda siffror) 18.10, pip!

Vi lever i Linné-tider. Carl Linnaeus föddes den 23 maj 1707 i Råshult i Småland. Han har således redan fyllt 300 år. Men det blir ”efterkalas” för honom lång tid framöver. Hemma i vår by håller Ingegerd på att förbereda stor fest lördagen den 30 juni.

Linné var en stor man. Men han var liten till växten, bara 154 cm i strumplästen. Ett ljushuvud påpekade: ”Det var bra, då hade han nära till blommorna på marken!”

Dagens korn

Livet består till stor del
i att göra det man inte vill.

Max Eastman

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster