Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-06-13

Ischias av svenskan

Joo tack, det känns bättre nu. Men det har varit en något besvärlig period. Vänster ben och höger stortå har krånglat. Men nu ser jag solstrålarna i öster.

Gikten i den högra stortån körde jag iväg genom en salva, som jag för reklamens skull inte vågar namnge. Är ni intresserade kan ni ringa.

För ischiasnerven i vänsterbenet måste jag anlita Curt. I trekvart låg jag framstupa och han knådade min skinka så det har gjort kännbar verkan. Under tiden låg jag med näsan genom ett lämpligt hål och vi resonerade fotboll och löste andra internationella och inhemska problem.

Väggarna är prydda med illustrationer från hans storhetstid i både allsvenskan och diverse landskamper. Bilder där Curt gjorde sina krumsprång och körde iväg den lede Fi inför fullpackade läktare ibland annat Barcelona.

Att lyssna på hans skildringar är som ett stycke idrottshistoria. Vilket inte hindrade att vi hann med också en del andra högtstående världsgåtor. Alltmedan näsan trängdes genom hålet och skinkan knådades. Och som sagt; nu är det något bättre.

När jag är inne på kapitlet ischias kommer jag att tänka på författaren Bengt Pohjanen, som är från Tornedalen. Där talar man språket meän kieli, vilket skymtar fram som en del av deras identitet var de än befinner sig i världen.

Då Bengt gjorde rekryten i Boden var han och en kamrat en dag på väg till järnvägsstationen för hemresa. De talade förstås sitt hemlands tungomål.

Plötsligt hörde de någon som kom springande och ropade som om han var i nöd. Det var en äldre herre från en grannby till deras eget hemvist. Mannen omfamnade dem och ropade ut sin glädje: ”Herre Gud, finns det människor här också!”

Mannen hade legat på Bodens lasarett i tre veckor och varit tvungen att tala svenska hela tiden, vilket var för honom synnerligen pinsamt. Nu öppnade han sitt hjärta i stor tacksamhet över sammanträffandet med hemmafolk som förmedlade hembygdens klingande språk. Kontentan av den långvariga sjukhusvistelsen var att han rent av fått ischias av att tala så mycket svenska! Det var i varje fall mannens säkra diagnos och hemresan genomfördes på klingande meän kieli. Till den båtnad det kunde ha mot mannens ischias…

Pohjanen håller hårt på sitt språk. En del äldre människor var fullt övertygade om att Gud bara talade deras språk. Och en kvinna i byn påstod att syndafallet skett på svenska. När predikanten i Pohjanens by en gång hamnade på en gudstjänst i Luleå och hörde en laestadianpredikant tala på svenska utbrast han: ”Han tror ju som jag fast på svenska!”

Till sist undrar jag om det är svensk ischias jag drabbats av?

Dagens korn

Prata inte om dig själv –
det blir gjort sedan du har gått.

Wilson Mizner

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster