Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-06-27

Spel i variationer

Vi har varit till Stockholm. Det är i och för sig ingenting att skryta över. Det är så trångt där, rörigt på gatorna, jäkt och stress och vill det sig riktigt illa är det pinsamt hett mellan husen. Det bästa med kungastaden är när bilnosen riktas mot norr och färden går till Norrland. Till vidder och frisk luft. Borta bra men…

Men det finns ju plikter. Barnbarnen växer till sig. Tidens klocka slår obarmhärtigt och det går inte att spjärna mot. Jag tycker att det inte är så länge sedan Natan satt med mig i bilen som tre-fyraåring och vi åkte till Trönö i ett ärende. Egentligen var det mot hans vilja, men han skulle samtidigt vyssjas till söms. Han var klarvaken hela resan och när vi kom på raksträckan mot gamla kyrkan svepte hans blick över bygden och med en viss säkerhet konstaterade han: ”Det är nog bra trökigt att bo i Trönö…”

Nu gällde stockholmsresan att ta emot Natan som kom utspringande med den vita mössan på skulten. Idag har han säkert en annan syn på ”den trökiga bygden”.

Till begivenheterna under dagarna därnere hörde ett besök vid Steninge slott i Märsta. Ett kulturcenter som består av slottet från 1705 och barockpark, samt en stenladugård från 1873 med fabriksförsäljning, ljusstöperi, glashytta, restaurang och galleri.

Damerna greps förstås helt av den storslagna glasutställningen och blommor och blader i trädgårdstältet. Jag föredrog gräsmattan med en skuggig avdelning där picknickbagen nyttjades och stressen byttes mot ryggläge.

I vaket tillstånd intresserades jag av en aktivitet på planen framför huvudingången. Det var teaterspel i vardande. Det gicks, det sprangs, repliker tränades och gjordes om under regi av Peter Böök. Jo, det var Spegelteaterns repetition av Shakespeares En Midsommarnattsdröm. Spegelteatern representerar därmed Sveriges äldsta tradition att spela Shakespeare utomhus. I år går 22:a upplagan.

När jag satt där och hörde tillrättavisningar, såg omtagningar, ändringar av fotsteg och närkontakter med mera tog tanken flykt så där tjugo år tillbaka i tiden. Då vi ett gäng noviser träffade samman med Hans Klinga för att få fason på spelet om Nathan S. Vi var ungefär som en samling söndagsskolbarn, lite yra i mössan och villrådiga om det ena och det andra. Det skulle aldrig kunna bli någonting. Vi hade aldrig varit med förr, men det hade Hans. Vi var som trasiga lerkärl, men Hans kunde foga ihop bitarna.

Ja, just det ja. Och nu är det dags igen. På fredag går startskottet. Jan-Erik Berger har som vanligt hyttat lite varligt med sin näve och frågat varför jag inte nämnt något om Söderblomspelet. Vi ska inte bli ovänner. Därför gör jag det nu. Det kallas sommarens stora begivenhet.

– Har ni sett spelet?
– Näej.
– Men gå då och se det!

– Har ni sett spelet?
– Ja, några gånger.
– Men gå då en gång till!

Det kan man väl kalla reklam, herr Berger?

Fast uppriktigt sagt. Så bra som de första fem åren blir det nog aldrig mera…!

Dagens korn

Även det högsta torn
börjar vid marken.

Japanskt ordspråk

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster