Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-07-25

Han flyger inte längre

Han har gjort sin sista flygresa och landat för gott. Han flyger inte mer. Förre chefen för F 15 i Söderhamn åren 1965-72, överste Sven Lampell är död. Han lämnar många ljusa minnen efter sig.

Själv minns jag. Det var dagarna före 18 december 1970. Jag satt mitt emot honom på hans ämbetsrum vid flottiljen för att intervjua honom inför hans 50-årsdag. Jag hade jagat honom och när han äntligen kom på tråden gav han löfte om audiens den och den dagen och klockan då. – Du får en kvart på dig, för sedan ska jag ha ett annat sammanträffande.

Jag infann mig. Kanske på lite darrande knän inför en sådan uppgift. Egentligen var det onödigt för han ingav lugnet. För att utnyttja tiden och utan kallprat hade jag gjort upp raka frågor och använde mig av en taktik som jag tillämpat bara ytterligare en gång under alla åren – inspelningsapparaten. Då var det en träff med Herbert Söderström. Annars så pratade man sig fram.

Mikrofonen var uppställd mellan översten och mig. På de raka frågorna gavs militärt raka svar. När den något förlängda stipulerade tiden var till ända hade jag fått vad jag behövde, tackade, packade ihop prylarna, förhandsgratulerade inför födelsedagen och lämnade översten. Resultatet blev en helsida i Kuriren av dåvarande format.

Den 7-årige södertäljegrabben fascinerades av dåtidens stora bragd, Charles Lindbergs flygfärd som den förste över Atlanten. Äventyret tog tag i grabben. Han skulle bli en sådan där hjälte. Kanske rent av bli den förste efter Lindberg. Redan då stod det klart för honom att det där med att flyga skulle bli hans melodi.

Även om han inte så att säga kom att gå i Lindbergs fotspår så har han säkert susat fram i luften den sträckan många gånger om. Sen blev det ju andra uppgifter för honom.

Jag minns att han uttalade sin stora respekt för den svenska ungdomen och det gällde också den svenske flygsoldaten inklusive F 15-soldaten.

– Jag har sett svenska flygsoldater under mycket svåra förhållanden i krig i bland annat Kongo, och unga svenska män i Biafra i förhållanden som varit oerhört besvärliga. De har levt farligt men hållit måttet till hundra procent, var hans omdöme.

Sven Lampell hann också med att bli filmstjärna. Visserligen inte av samma dignitet som hustrun Eva Dahlbeck. Det var i och med den där ”busflygningen”. När filmen Gula divisionen inspelades 1952-53 fick han en ”hjälteroll”.

I filmen var det en fältflygare som råkat ut för personliga tragedier – en fruntimmershistoria – och det skulle han kompensera genom att visa sig på styva linan i flygning.

Killen tog sig till att med skolflygplanet busflyga bland annat under Västerbron i Stockholm några gånger. Detta skulle alltså filmas.

Sven Lampell blev erbjuden att ta den rollen.

– En sådan chans ville man ju inte gå miste om. Det var inga konstigheter med det, men det var ju roligt att göra det eftersom det var förbjudet. Ingen svår uppgift eller någon prestation alls, menade han.

Och för att belysa detta så lade han skämtsamt till:

– Ungefär lika svårt som att gå genom en öppen dörr!

Det är snart 37 år sedan han berättade detta för mig. Nu har han gått genom den dörr varigenom ingen återvänder. Men Sven Lampells minne lever länge i den bygd som en gång var hans.

Dagens korn

Även en tusenmilafärd
börjar med ett steg.

Lao-Tse

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster