Fyng funderar - Yngve Forslins plats på internet

FYNG FUNDERAR – införd i Hälsinge-Kuriren 2007-08-08

Sol, regn och snö

Hon klagade över en förlorad sommar. Solen har inte varit på sitt vassaste hugg, och med regn har det varit sparsamt. Blåsten har rivit i trädkronorna. En får aldrig som man önskar, sa hon.

Och han fyllde i att snart ska trädgårdsmöblerna plockas in och alla övriga sommarattiraljer lagras. Så det var mest bara ve och klagan. Molltonerna hade redan slagits an i början av augusti. Hur skulle det vara om vi finge bestämma litet själva.

På tal om sol och regn. En pastor berättar att han fick besök av två församlingsmedlemmar, båda var bönder. Den ene hade åkrarna på en höjdplatå där solen brände, och han ville att pastorn skulle be om regn. Den andre hade åkrarna nere i den fuktiga dalen, och han behövde sol. Det ville han att pastorn skulle be om.

Pastorn stod mellan två eldar. På vems sida skulle han stå i bönen? Han löste problemet genom att diplomatiskt be att båda skulle få goda skördar.

Härom morgonen när jag vaknade upp ställde jag frågan innan jag tittat bakom gardinen: ”Blåser det ute?” Och så gjorde jag högljutt reflektionen: ”Tänk, snart är vi framme vid den årstiden då man vaknar och undrar: ”Snöar det ute?”

Jag fick en liten åthutning att man ska inte börja grubbla och fundera över snöväder redan nu. Tids nog kommer den plågan!

Vem minns inte hur det var i fjol. På gränsen oktober – november satt vi fast i Gävle i två dagar på grund av snöhinder i tågtrafiken. Jojo, snart är vi där. Vem vet.

-Klaga inte och jämra dej inte i förtid, rev hon i.

När vi närmar oss snösvängen så kommer jag att tänka på det gamla strävsamma paret i Ockelbo, Sara och Olle. Sara var snål och vände på slantarna. Olle var en som gnodde och slet.

Så slutade Olle sina dagar och Sara blev ensam. In i det sista tänkte Sara på de runda slantarna som bara rullade. Sara och Olle hade levat ett rikt liv och de älskade varann.

Nu ville Sara ge Olle en värdig dödsannons. Men inte alltför dyr. Hon formulerade ett förslag, gick till annonschefen för tidningen och ville ha prisuppgift på förslaget ”Olle är död. Vila i frid. Sara.”

Annonschefen ansåg den vara lite för snöplig och lovade att hon fick lägga till tre ord för samma pris. Sara tyckte det var lyx, men till sist veknade hon och sa:

– Ja, lägg då till ”Snöslunga till salu!”

Näej, nu måste jag sluta innan det blir för långt, då kanske tidningsfabriken klipper av mitt i en mening som hände i förra krönikan.

En kåsör tänkte skriva en stor roman i sju delar. Utkastet låg klart på skrivbordet, men han visste bara inte hur han skulle börja. Kanske så här: ”Det hade regnat hela dagen”, eller ”Det var som om sommaren inte ville komma det året”.

Det verkar som om de tankarna är födda den här sommaren. Men kåsören födde dem redan 1982. Ingenting är nytt under solen. Fortfarande har vi fyra årstider. Det beror bara på när och hur de kommer.

Dagens korn

En tidning är ett
vandringsbibliotek
med högt blodtryck.

Arthur Baer

Till toppen

Yngve Forslin vid sin skrivmaskin

Till startsidanVill du kontakta mig, skriv en rad och skicka till:
Anlitar du hellre Postverket: Kungsgården 967, 826 94 Norrala
Jag träffas även på telefon: 0270-350 31

Webmaster